Preduzeća "Goša Fom" iz Smederevska Palanke i "Mostogradnja" Beograd, počeli su radove na železničkom mostu na Velikoj Moravi kod Ćuprije
Most na deonici Gilje - Ćuprija - Paraćin međunarodne železničke pruge na "Koridoru 10", između Beograda i Niša, prvobitno je gradio austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina- Meteorit", trebalo je da bude završen 3. avgusta 2012, pa je prolongirano za februar 2013, ali je konzorcijum otišao u stečaj.

Sporazum o nastavku izgradnje mosta potpisali su 3. aprila ove godine generalni direktor Železnice Srbije Dragoljub Simonović, generalni direktor Goše Fom Srđan Dimitrijvić i generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević.

Vrednost poslova je 2,5 milona evra, a most bi, prema ugovoru, trebalo da bude završen u septembru.

Prvi put posle nekoliko destina godina, domaći izvođači radova su dobili posao na pruzi.

Na gradilištu je oko 20 radnika koji podižu i učvršćuju skele i pripremaju start varioca, a pre njih su stručnjaci ovih firmi obavili inspekciju i utvrdili šta je neophodno uraditi, rekao je Tanjugu odgovorni izvođač radova na pruzi Gilje-Ćuprija-Paraćin Željko P.Marković.

Dvokolosečnu prugu Gilje-Ćuprija-Paaraćin, koja prelazi preko mosta, gradi Italijanski konzorcijum "Armatori Feroviari" i trebalo bi da je završi do 30.juna.

"Svi betonski stubovi, predviđeni projektom su završeni, ugrađeno je blizu 11.000 tona betona i što se tiče betonskih radova oni su završeni, ostalo je da se završi montaža i podužno navlačenje konstrukcije", rekao je ranije Tanjugu inženjer zadužen za stručni nadzor izgradnje mosta Nikola Stefanović.


Izvor: Akter
 
Muzejski voz Romantika od danas, nakon tri godine pauze, ponovo saobraća do Sremskih Karlovaca. Sezona Romantike je otvorena promotivnom vožnjom na relaciji Beograd-Sremski Karlovci, a tokom putovanja generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović, najavio je da će Romantika prvu redovnu vožnju na toj relaciji imati 31. maja.
Simonović je rekao Tanjugu da će Romantika biti u objedinjenoj muzejsko-turističkoj ponudi srpskih železnica, u kojoj je i Plavi voz i Nostalgija na Šarganskoj osmici.

Železnice Srbije će u narednih mesec dana razgovarati sa predstavnicima turističkih mesta širom zemlje, kako bi se utvrdio program vožnji za ovu godinu i oživeli turistički potencijali železnice, rekao je Simonović.

Kako je dodao, srpske železnice žele da ožive stare vozove ne samo zbog ljubavi prema njima, već i zato što za njih postoji interesovanje u zemlji i inostranstvu i mogu da donesu dobru zaradu.

Prema njegovim rečima, muzejski voz Romatika je do pre samo nekoliko dana bio napušten, na sporednom koloseku Železničke stanice u Beogradu.

Vagoni su sada sređeni i danas je obavljena promotivna vožnja na relaciji Beograd- Sremski Karlovci, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ruskih džavnih železnica, kineskih investitora i drugih partnera železnice, kao i predstavnici Vlade Srbije i pojedinih ambasada u Beogradu.

Oni su se, uz muziku, sa železničarima podsetili kako je nekada izgledalo putovanje vozom.

Vagoni Romantike su stari više od 50 godina, ali su uređeni onako kako su izgledali 30-ih godina 19. veka. Putnici se najviše interesuju upravo za vožnju od Beograda do Sremskih Karlovaca, zbog čega železnice taj voz i uvode u redovan saobraćaj.

Romantika je u 2011. godini imala svega šest redovnih vožnji, a u 2012. pet vožnji.

Tokom putovanja predstavnici Železnica Srbije predstavili su projekat modernizacije pruge Stara Pazova-Novi Sad, koji će se finansirati iz ruskog kredita, kao i planove za razvoj železničke infrastrukture od Novog Sada ka Subotici.

Simonović i predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović su potpisali 15. aprila u Beogradu protokol o saradnji na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad, koji definiše novi koncept izgradnje dvokolosečne pruge kroz Sremske Karlovce.

Izvor: Tanjug
 
"Železnice Srbije", u saradnji sa makedonskom i grčkim železnicama, od 9. maja 2014. godine ponovo uvode u redovan saobraćaj međunarodni putnički voz na relaciji Beograd – Skoplje – Solun, pod nazivom "Hellas" - najavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, i istakao da na ovaj način "Železnice Srbije" i novo poslovodstvo kompanije ispunjavaju obećanje da će postepeno vraćati u saobraćaj međunarodne železničke linije u putničkom saobraćaju, koje su ukinute u prethodnom periodu.
Međunarodni voz Beograd-Solun, naime, ne saobraća od februara 2011. godine, nakon što su Grčke železnice donele jednostranu odluku o ukidanju ovog voza.

Voz će iz Beograda polaziti u 18 sati i 45 minuta, a dolazak u Solun po redu vožnje predviđen je u 11 sati i 10 minuta sledećeg dana. U povratku iz Soluna polazak voza je u 15 sati i 52 minuta, a dolazak u beogradsku železničku stanicu u 5 sati i 33 minuta. Ovaj međunarodni voz u svom satavu imaće vagone za sedenje, kušet kola i vagone za prevoz praćenih automobila.

Vozne karte u 2. razredu na relaciji Beograd – Solun u promotivnom periodu, koji će trajati od 10. maja do 10. juna, biće 30 odsto jeftinije. Tako će karta u jednom pravcu koštati 33,80 evra, a povratna 47,60 evra. Ukoliko putnici imaju legitimaciju Rail Plus, kartu će platiti jeftinije za još 25 odsto, tako da će ih povratno putovanje koštati samo 35,70 evra. 

Za putovanje od Niša do Soluna, tokom promotivnog perioda, u jednom pravcu biće potrebno izdvojiti 22,20 evra, a za povratno putovanje 31,20 evra. Uz Rail Plus legitimaciju povratna karta Niš – Solun – Niš koštaće 23,40 evra.

Deca do 4 godine prevoziće se besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto za sedenje ili ležaj, a za decu uzrasta od 4 do 12 godina karte će biti 50 odsto jeftinije.

Cena ležaja u kušet kolima za putovanje u jednom smeru iznosi 8 evra, a za povratno putovanje  16 evra.

Za prevoz automobila u jednom smeru treba izdvojiti 47,20 evra, dok se za povratnu kartu odobrava povlastica od 50 odsto. To znači da povratna karta za prevoz automobila iznosi koliko i cena prevoza u jednom smeru, odnosno 47,20 evra.

Promotivni period za prodaju karata po 30 odsto jeftinijoj ceni trajaće do 10. juna, a
nakon toga putnici će imati pravo na povlasticu od 20 odsto za kupovinu povratnih karata. Cene u međunarodnom železničkom saobraćaju izražene su u evrima, a plaćanje se obavlja u dinarskoj protivvrednosti.
 
Samo četiri dana nakon što smo obnovili prugu između Kruševca i Stalaća i pustili u saobraćaj novi voz na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, nepoznata lica juče oko 17 sati blizu Paraćina kamenovala su i oštetila železničku garnituru u kojoj su bili putnici, direktno na taj način ugrozivši bezbednost saobraćaja. O tome smo odmah obavestili MUP Paraćin i lokalne samouprave, u saradnji sa kojima smo osposobili ovu prugu i u saobraćaj uveli novi voz, u skladu sa potrebama i zahtevima žitelja ovog regiona. Očekujemo brzu reakciju, pronalaženje lica koja su kamenovala voz i njihovo najstrožije kažnjavanje,ali i utvrđivanje motiva za ovakav vandalski čin - izjavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, povodom jučerašnjeg huliganskog kamenovanja novog dizel-motornog voza, koji je saobraćao na relaciji Kraljevo-Paraćin.
Naime, juče oko 17 sati, za sada nepoznata lica, između stajališta Drenovac i Sikirica, kamenovala su novi dizel-motorni voz sa čeone strane. Garnitura je bila lakše oštećena, ali je postojala velika opasnost da bačene kamenice probiju čeono staklo na vozu, povrede mašinovođu i to izazove teške i nesagledive posledice, pa čak i iskliznuće kompozicije. O tome je odmah obavešten MUP u Paraćinu, koji je izašao na lice mesta i izvršio uviđaj. Zbog kamenovanja garniture tokom jučerašnjeg popodneva kasnio je i polazak voza iz Paraćina za Kruševac.

O kamenovanju garniture obaveštene su i lokalne samouprave na ovoj relaciji, na čiju inicijativu i uz čiju saradnju je pruga osposobljena za saobraćaj i voz krenuo nakon punih osam godina.

"Železnice Srbije" očekuju brzu istragu i nalaženje lica koja su kamenovanjem železničke garniture direktno i ozbiljno ugrozila bezbednost železničkog saobraćaja, ali i utvrđivanje motiva za vandalski čin, ako se ima u vidu činjenica da putnički vozovi između Kraljeva i Paraćina nisu saobraćali punih osam godina, zbog izuzetno lošeg stanja železničke infrastrukture.

Podsećamo da su "Železnice Srbije" 6. januara ove godine osposobile prugu Kruševac – Stalać za redovan saobraćaj putničkih vozova, nakon što punih osam godina oni na ovoj relaciji zbog lošeg stanja infrastrukture nisu saobraćali, da bi 13. januara bio uspostavljen i redovan saobraćaj putničkih vozova na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, čiji red vožnje je bio usaglašen sa lokalnim samoupravama u regionu i prilagođen potrebama žitelja ovog kraja, pre svega đaka, studenata i zaposlenih.

Izvor: Železnice Srbije
 
Železnice Srbije od ponedeljka, 13. januara 2014. uspostavile su redovan saobraćaj putničkih vozova na relaciji Kraljevo – Kruševac – Stalać – Paraćin – Jagodina, nakon što punih osam godina nisu saobraćali zbog lošeg stanja železničke infrastrukture.
Nakon što su pre sedam dana stvoreni tehnički uslovi i pruga Kruševac – Stalać osposobljena za saobraćaj vozova na ovoj relaciji, stručne službe srpskih železnica usaglasile su red vožnje sa lokalnim samoupravama u regionu, prilagodivši vreme polaska garnitura potrebama žitelja ovog kraja, pre svega đaka, studenata i zaposlenih.

Organizacija saobraćaja putničkih vozova napravljena je tako da se sa jednom dizel motornom garniturom ostvari najveći broj polazaka, sa najboljim saobraćajnim vezama za dalji nastavak putovanja železnicom.

Na ovoj deonici saobraćaće novi dizel-motorni voz ruske proizvodnje, i to na pravcima: Kraljevo – Jagodina – Kraljevo, Kraljevo – Paraćin, Kruševac – Stalać, Paraćin – Kruševac i Stalać – Kraljevo.

Prvi jutarnji polazak voza iz Kraljeva je u 4.35 sati i preko Kruševca (6.33 sati), Stalaća (7.06 sati) i Paraćina (7.33 sati),voz po redu vožnje u Jagodinu stiže u 8.01 sati.

U popodnevnim satima voz iz Kraljeva kreće u 14.28 sati, i preko Kruševca (16.26 sati) i Stalaća (16.59 sati) saobraća do Paraćina, gde stiže u 17.25 sati. Mogućnost da putovanje iz Kraljeva ka Kruševcu, Stalaću i Paraćinu nastave ovim vozom imaće i putnici koji stižu u Kraljevo lokalnim vozovima iz Kragujevca (u 14.04 sati), Kosovske Mitrovice Sever (u 14.14 sati) i Požege (u 14.23 sati).

Pored ova dva polaska, Kruševljani imaju još jedan voz i to samo do Stalaća, sa polaskom iz Kruševca u 18.55 sati i dolaskom u Stalać u 19.27 sati.

Iz Jagodine voz kreće u 8.28 sati i preko Paraćina (8.57 sati), Stalaća (9.27 sati) i kruševca (10.00 sati) u Kraljevo stiže u 11.57 sati. 

Polazak iz Paraćina je u 17.40 sati, preko Stalaća (18.10 sati) do Kruševca  (18.42 sata),a iz Stalaća u 19.50 sati,preko Kruševca(20.23 sati) do Kraljevo(22.20 sati).

Red vožnje svih ovih vozova napravljen je tako da putnici uz presedanje u Stalaću, mogu da nastave dalje putovanje do Niša (u 7.29 sati, u 17.12 sati i u 19.30 sati) i do Beograda (u 17.11 sati). Takođe, putnici iz Niša koji u 9.08 sati stižu vozom u Stalać moći će da u 9.27 sati nastave putovanje do Kruševca i Kraljeva, dok će putnici koji iz Beograda vozom stižu u Stalać u 19.30 sati, moći da nastave putovanje vozom iz Stalaća već u 19.50 sati do Kruševca i Kraljeva.

Inače, red vožnje je napravljen tako da voz staje u gotovo svim stanicama na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, izuzev u mestima Mrzenica, Makrešane, Čitluk, Globoder, Donja Počekovina, Trstenički Odžaci i Vraneši.

Cene železničkog prevoza na ovoj relaciji znatno su jeftinije od autobuskog, pa tako vozna karta u jednom pravcu na čitavoj relaciji Kraljevo – Jagodina košta 392 dinara, a povratno putovanje 628 dinara. Uz SRB PLUS legitimaciju, koju izdaju „Železnice Srbije“, karta na ovoj relaciji jeftinija je za 30 odsto. Za ovu relaciju može se kupiti i mesečna pretplatna karta, po ceni od 6.586 dinara za odrasle i 4.704 dinara za đake. Uz ponudu „Srbija Fleksipas“, koja omogućava 10 dana putovanja u okviru mesec dana, za mlade do 26 godina karta košta 1.500 dinara, za odrasle je cena karte 3.000 dinara, dok lica starija od 60 godina kartu plaćaju 2.000 dinara.

Inače, pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać prepravljena je između 1956. i 1961. godine od pruge uzanog koloseka u prugu sa standardnim, normalnim kolosekom. Pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać duga je oko 71 kilometar, sa 23 stanice na ovom pravcu, od kojih su najznačajnije Kruševac, Trstenik i Vrnjačka Banja. Pruga između Kruševca i Stalaća projektovana je za brzinu od 60 kilometara na sat, a između Kruševca i Kraljeva za 100 kilometara na sat.

Glavna opravka stanice Kruševac rađena je između 1987. i 1989. godine, ali je zbog otežanih uslova poslovanja tokom devedesetih godina izostao remont pruge do Stalaća. Zbog lošeg stanja infrastrukture pruga je bila zatvorena za saobraćaj 1. novembra 2005. godine.

Radovi na ojačavanju koloseka polovnim šinama između Stalaća i naselja Dedinje, u predgrađu Kruševca, rađeni su tokom 2006. i 2007. godine. Pruga je delimično tada remontovana za brzinu od 60 km/sat, ali radovi nisu bili završeni, pa je brzina vozova bila ograničena na 30 km/sat. Nakon toga je uspostavljen teretni železnički saobraćaj na ovoj relaciji, sa ciljem zadovoljenja potreba kruševačke privrede. Međutim, putnički saobraćaj nije bio uspostavljen.

Stručne službe obavile su tehničke preglede pojedinih deonica i kontrolu pruge Stalać – Kruševac  - Kraljevo i predložile uspostavljanje i putničkog saobraćaja na ovoj relaciji, uz smanjene brzine vozova na pojedinim njenim delovima i poseban režim saobraćaja na pojedinim putnim prelazima.

Za sledeću godinu planiran je remont pruge između Stalaća i Kruševca. Remont će početi najverovatnije krajem marta ili početkom aprila, odnosno čim se steknu odgovarajući vremenski uslovi, jer su za pojedine radove na koloseku, poput zavarivanja šina, neophodne toplije vremenske prilike. Radovi će trajati oko dva i po meseca i izvodiće ih radnici srpskih železnica, a u nabavku materijala železnica će uložiti oko 60 hiljada evra.

Kada sredinom 2014. godine bude završena prva faza remonta pruge Stalać – Kruševac, vozovi će moći da saobraćaju između Kruševca i Stalaća brzinom od 50 kilometara na sat. U toj, prvoj fazi, pored građevinskih radova, obaviće se i zavarivanje šina, regulisanje koloseka, obeležavanje i ugradnja svih pružnih oznaka, uređenje kosina i čišćenje kanala. Po završetku prve faze remonta, na pojedinim deonicama bi ostale lagane vožnje.

U okviru druge faze remonta pruge, nakon koje bi bile ukinute lagane vožnje na čitavoj deonici, a vozovi saobraćali brzinom od 60 kilometara na sat, predviđena je i sanacija mosta na izlazu iz Stlaća. S obzirom da je reč o velikoj investiciji, ona će biti realizovana u narednom periodu, ali još uvek nije preciziran početak radova.

 
-"Železnice Srbije" objavile su danas javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku za prvu fazu radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu. Finansiranje radova obezbeđeno je iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, čija je vrednost 10 miliona kuvajtskih dinara, odnosno nešto manje od 26 miliona evra, pa je javni poziv objavljen danas i u ovoj zemlji.
Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u Beograd centru, odnosno kompletno sredjivanje gradjevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu. Javni poziv otvoren je do 24. februara i njime je predvidjeno da je maksimalan rok za izvodjenje radova 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponudjena cena. Na ovaj način "Železnice Srbije" intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, a domaća građevinska operativa dobija šansu za posao i potvrdu svog kvaliteta i mogućnosti - izjavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović. Pozivom za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd centar – prva faza, obuhvaćeni su: izgradnja koloseka 3,4,7 i 8, rekonstrukcija postojećih koloseka 9 i 10, nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na podhodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika, sanacija hidroizolacije na koti 105, kontaktna mreža i izgradnja četiri trafo stanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i sistemi u podhodnicima i na peronima, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža, osiguranje stanice Beograd centar i rasputnica Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima i rekonstrukcija stanične postavnice.

Ugovor o kreditu potpisan je 10. decembra 2012. godine. Konkursna dokumentacija za ovaj posao krajem 2013. godine usaglašena je sa kuvajtskim partnerima.

Danas "Prokop" koriste samo vozovi gradske železnice "BG Voz", a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Kada „Prokop“ bude završen, stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice, tj. iz centra Beograda, čime će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad, s jedne, i oslobađanje 80 hektara atraktivnog zemljišta u Savskom amfiteatru, s druge strane. Beograd će tako dobiti modernu, savremeno opremljenu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.


 
-"Železnice Srbije" su u 2013. godini prevezle nešto više od 18 miliona putnika, što je za 8,6 odsto ili za 1,4 miliona putnika više nego u 2012. godini. U teretnom saobraćaju ove godine ostvaren je prevoz od 10,55 miliona tona robe, što je za 11,6 procenata ili za 1,1 miliona tona robe više nego u prethodnoj godini.

Ostvareni su ukupni transportni prihodi od oko 10 milijardi 637 miliona dinara, što je za  milijardu i 214 miliona dinara više od transportnih prihoda ostvarenih u 2012. godini. Prihodi od prevoza putnika povećani su za oko 39 miliona dinara, dok je  robni transport  prihodovao milijardu i 175 miliona dinara više nego lane, rekao je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj 30. decembra.


PREVOZ PUTNIKA

U putničkom saobraćaju ove godine ostvaren prihod od oko 2 milijarde 22 miliona dinara, što je povećanje oko 39 miliona dinara, ili 2 procenata.

Ove godine u putničkom saobraćaju saobraćalo je ukupno 150.276 vozova (prosečno dnevno 405), što je za 8,58 odsto, ili skoro 12 hiljada vozova više nego što ih je saobraćalo u 2012. godini.

Prema rečima generalnog direktora broj otkazanih vozova u putničkom saobraćaju tokom 2013. godine  smanjen je za oko 65 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna  zakašnjenja u polasku 150 hiljada putničkih vozova koji su saobraćali u ovoj godini smanjena su za oko 44 hiljade minuta (približno 30 dana), a zakašnjenja putničkih vozova na svakih 100 kilometara smanjeno je  za oko 10 procenata.Broj prevezenih putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan je za oko 40 odsto. Svuda gde su novih 12 dizel motornih garnitura uvedene u saobraćaj, broj prevezenih putnika porastao je između 25 i 50 procenata.


PREVOZ ROBE


- Transportni prihod od prevoza robe iznosio je ove godine 8 milijardi 615 miliona dinara ili 15,8 procenata više u odnosu na 2012. godinu. Ukupan prihod od prevoza robe  u evrima iznosio je ove godine 75,3 miliona evra i bio veći za skoro 10 miliona evra nego u prošloj godini.Broj neotpremljenih teretnih vozova ove godine smanjen je skoro deset puta u odnosu na 2012. godinu, dok je prosečan dnevni broj stranih kola na našim prugama ove godine smanjen za petinu.Prosečno vreme zadržavanja stranih kola na našim prugama ove godine smanjeno je skoro za četvrtinu, a vreme putovanja teretnih vozova kroz Srbiju skraćeno je između 6 i 17 sati, zahvaljujući novoj organizaciji saobraćaja robnih kompozicija, istakao je Simonović.

Ove godine je saobraćalo ukupno 19.818  teretnih vozova, odnosno 1.280 teretnih vozova više nego lane.

Zahvaljujući ovakvim pokazateljima obima robnog saobraćaja u 2013. godini, troškovi RIV najamnine (prema inostranim železničkim upravama) smanjeni su za oko 2 miliona evra u odnosu na 2012. godinu.


ODRŽAVANJE VOZNIH SREDSTAVA


Simonović je naveo da je broj vučnih vozila u saobraćaju (električne i dizel lokomotive, električni i dizel motorni vozovi) povećan za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu. U delatnosti Vuče vozova, po osnovu prekovremenog rada, dinarskih dnevnica, kilometara i potrošnje goriva za drumska vozila, ostvarena je ušteda od oko 26 miliona dinara.

EKONOMSKI POKAZATELJI 

Prema rečima generalnog direktora ukupni prihodi srpskih železnica povećani su za 5,3 procenata (oko 600 miliona dinara), ukupni rashodi smanjeni su 18 odsto ( za oko 7 milijardi dinara). Ukupan gubitak smanjen je za 66 procenata (2012. godina-12,8 milijardi dinara, 2013. godina - 4,3 milijarde dinara).

Iznos sredstava na deviznom računu na današnji dan povećan je za 5,35 miliona evra, u odnosu na 31. decembar 2012 godine, a iznos sredstava na dinarskom računu na današnji dan povećan je za  5,5 miliona dinara, u odnosu na 31. decembar prethodne godine.
-Sprovedene mere štednje i racionalizacije troškova doprinele su smanjenju brojnih troškova koji nisu u direktnoj funkciji redovnog i bezbednog funkcionisanja saobraćaja, u odnosu na isti period prošle godine. Troškovi deviznih dnevnica smanjeni su za oko 270 hiljada evra, za službena putovanja u zemlji  preko 112 miliona dinara, a za reprezentaciju  za 22 miliona dinara, (270 procenata).  Prvi put „Železnice Srbije“ obračunale su kamate na svoja potraživanja, što je donelo dodatni prihod od 124 miliona dinara.

Započeto je izmirivanje nasleđenog duga prema inostranim železničkim upravama od oko 10 miliona evra, a Obaveze prema privredi do 30. septembra ove godine smanjene su za preko četiri i po milijarde dinara, u odnosu na 31. decembar 2012. godine, rekao je Simonović.

BEZBEDNOST ŽELEZNIČKOG SAOBRAĆAJA-UREĐENJE PUTNIH PRELAZA

Broj udesa i nezgoda na putnim prelazima i van njih ove godine smanjen je za trećinu u odnosu na lane.

"Železnice Srbije“ u okviru sveobuhvatnog programa modernizacije železničke infrastrukture, rekonstruisale su u Lazarevcu tri putna prelaza, a na teritoriji Grada Beograda biće uređeno ukupno tridesetak putnih prelaza u narednom periodu.
Sa lokalnim samoupravama u glavnom gradu dogovoreno je uređenje putnih prelaza u Zemunu, Batajnici, Resniku, Rakovici i Sremčici, a pregovori i aktivnosti na tom planu u Beogradu, ali i širom Srbije biće nastavljeni,  uporedo sa rekonstrukcijom i modernizacijom železničke infrastrukture. Radovi na ovim lokacijama očekuju se tokom naredne godine.


Tokom  modernizacije železnice u Srbiji biće rekonstruisan veći broj putnih prelaza, pa će tako samo prilikom remonta pruge Mala Krsna – Velika Plana biti uređeno čak 19, a između Sopota Kosmajskog i Kovačevca 9 putnih prelaza.

PROJEKTI MODERNIZACIJE INFRASTRUKTURE I VOZNIH SREDSTAVA

Kako je istakao generalni direktor „Železnice Srbije“ maksimalno su ubrzale realizaciju svih međunarodnih kredita, zbog čijeg kašnjenja su prethodnih godina plaćani kazneni penali od više miliona evra.

„Železnice Srbije“ vode paralelne aktivnosti na nabavci novih vozova i modernizaciji infrastrukture, što će doprineti da u narednih par godina u Srbiji bude 60 novih vozova i 500 kilometara modernizovanih pruga.U projektima modernizacije srpske železnice imaju punu podršku Vlade Srbije.

-Ove godine uključeno je u saobraćaj 12 novih dizel motornih vozova iz Rusije, nabavljenih iz kredita međunarodne železničke banke „Eurofime“.Sa švajcarskim „Štadlerom“ potpisan je ugovor vredan 99 miliona evra, koji se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, za nabavku 21 novog elektromotornog voza . Prvi stiže u Srbiju za godinu dana, a preostalih  20 u naredne dve godine. Reč je o kreditu čija je realizacija kasnila pune tri godine  zbog čega su srpske železnice platile kaznene penale i pretrpele materijalne štete od više miliona evra. Raspisan je tender za 15 višesistemskih električnih lokomotiva, vrednih oko 65 miliona evra, koji se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Uspešno su vođeni i pregovori za nabavku 26-27 novih dizel motornih vozova ruske proizvodnje, iz ruskog kredita, u vrednosti od 100 miliona dolara, naveo je Simonović.

Govoreći o sredstvima za modernizaciju infrastrukture, generalni direktor je podsetio da je potpisan ugovor o kreditu od 800 miliona dolara  između Ruskih i srpskih železnica  za realizaciju pet projekata i to: izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka na pruzi Pančevački most – Pančevo glavna, rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 kilometara, modernizacija pruge Stara Pazova – Novi Sad, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd – Bar,  nabavka dizel motornih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara.

„Železnice Srbije“ i „RŽD Internešenal“ potpisali su Aneks broj 1 ugovora o ruskom kreditu, koji se odnosi na modernizaciju pruge Pančevački most – Pančevo Glavna. Vrednost ugovora je oko 69 miliona evra (iz ruskog kredita 60 miliona evra a učešće Srbije od 15 odsto, odnosno 9 miliona evra).Početkom oktobra dobijena je građevinska dozvola za izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji pančevačke pruge i obezbeđeno učešće države Srbije u ovom poslu od 15 odsto. Početak radova očekuje se već u martu.

Početkom naredne godine očekuje se potpisivanje Aneksa 2 ugovora o ruskom kreditu, koji se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju šest deonica na Koridoru 10, u dužini od 112 kilometara.Time će biti stvoreni uslovi da u 2014. godini započnu radovi na remontu tri deonice na Koridoru 10 u dužini od 66 kilometara, i to: Ruma-Golubinci, Sopot Kosmajski – Kovačevac i Mala Krsna – Velika Plana. Tokom 2015. i 2016. godine planiran je remont preostale tri deonice na Koridoru 10 :Vinarci-Đorđevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac. Iz kredita EBRD obezbeđeno je 80 odsto građevinskog materijala za remont ovih šest deonica na Koridoru 10 iz ruskog kredita, a sve potrebne količine šina biće dopremljene u Srbiju do 10. januara 2014. godine.

U toku je tenderska procedura za izgradnju železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, vrednost radova je oko 26 miliona evra, a finansiranje iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj. Pripremljena je sva konkursna dokumentacija za raspisivanje međunarodnog tendera.

Potpisan je ugovor sa Simensom za modernizaciju elektrotehničkih postrojenja na pruzi Gilje-Ćuprija-Paraćin, na Koridoru 10, u vrednosti od oko 11,85 miliona evra, iz kredita Evropske investicione banke.Nastavljaju se radovo na izgradnji i modernizaciji deonice Gilje-Paraćin

-Nakon više godina konačno je ove godine u Makišu pušten u rad novi, najmoderniji vertikalni strug za obradu točkova, vredan 650 hiljada evra, iz kredita EBRD, dobijenog 2006. godine. Iz  kredita EBRD, odobrenog 2012. godine finansiraće se modernizacija pruge Beograd-Rakovica-Resnik i remont 131 kilometara pruge na Koridoru 10, u vrednosti od 95 miliona evra, rekao je Simonović i dodao da u proteklih osamnaest meseci nije započela izrada projektne dokumentacije, niti su bila planirana finansijska sredstva za to., a da je ove godine poslovodstvo srpskih železnica obezbedilo iz sopstvenih izvora 55 miliona dinara (47 miliona dinara za prugu Beograd-Resnik i 8 miliona dinara za Mala Krsna-Jajinci) i započelo izradu projektne dokumentacije. Za izradu projektne dokumentacije nedostaje još 80 miliona dinara, a očekuje se da ih obezbedi Ministarstvo saobraćaja, ili će u suprotnom taj iznos biti planiran iz sopstvenih sredstava u 2014. godini. Potpisan je okvirni sporazum sa kineskom kompanijom Huawei za modernizaciju telekomunikacija na srpskim prugama, a vrednost ugovora u naredne 4 godine je 78 miliona evra.

Ostali projekti čija je realizacija započela ili uskoro predstoji su:  izgradnja  Žeželjevog mosta, preko Dunava u Novom Sadu, projekat „Beograd na vodi“ modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i modernizacija pruge Beograd-Subotica (870 miliona evra) u saradnji sa Mađarskim železnicama iz kineskog kredita i izgradnja železičkog mosta Vinča-Pančevo (250 miliona evra).

RESTRUKTURIRANJE

Kada je reč o restrukturiranju Simonović je istakao da su intenzivirane aktivnosti, imenovane su komisije koje rade na izradi nacrta plana podele društva, pripremi osnivačkih akata i statuta novih društava, deobnom bilansu železnice, ugovorima o kontroli i upravljanju društava i svim ostalim pitanjima iz domena restrukturiranja.
Na osnovu analiza i predloga Glavne komisije, Odbor direktora je doneo odluku da se


„Železnice Srbije“ podele na jedno kontrolno privredno društvo (postojeće Železnice Srbije nastavljaju da postoje) i dva novoosnovana kontrolisana privredna društva – infrastruktura i prevoz (uz internu podelu troškova prevoza putnika i prevoza robe, radi budućeg razdvajanja u posebna kontrolisana društva).

„Železnice Srbije“ trebalo je da od 1. januara 2014. godine funkcionišu na novim principima i organizacionim osnovama.

S obzirom da je predlogom Zakona o budžetu za 2014. godinu subvencija za železnicu od 13,23 milijarde dinara namenjena budućem kontrolnom društvu (a ne i društvima za infrastrukturu i prevoz), praktično je onemogućen početak poslovanja grupe društava „Železnice Srbije“ od 1. januara 2014. godine.   

Međutim, radi prevazilaženja nesaglasnosti u predlogu budžeta, 18. novembra je formirana radna grupa od 13 članova, kojom rukovodi pomoćnik ministra za saobraćaj Dejan Lasica i čine je predstavnici resornih ministarstava i železnice, koja treba da pronađe odgovarajuća rešenja.

Cilj ovih aktivnosti je da nova organizacija srpskih železnica zaživi sredinom 2014. godine. 

Govoreći o broju zaposlenih na dan 30. decembar 2013, Simonović je naveo da je broj radnika smanjen za  235 u odnosu na 31. decembar 2012. godine. Broj časova prekovremenog rada za devet meseci ove godine bio je za 34,4 odsto manji nego u istom periodu lane, a isplaćene naknade zarada u istom periodu ove u odnosu na prošlu godinu smanjene su za 30 procenata.


 
Muzejski voz "Nostalgija" na "Šarganskoj osmici" počinje zimsku sezonu saobraćaja 25. decembra 2013. godine koja će trajati sve do 25. januara  2014. godine. Voz će na relaciji Mokra Gora – Jatare – Mokra Gora svakodnevno saobraćati u 11 sati i 40 minuta, a ukoliko interesovanje bude veće, uvešće se i vanredni polazak u 13 sati i 25 minuta. Cena karata za vožnju “Nostalgijom” tokom zime je već četvrtu sezonu nepromenjena i  iznosi 300 dinara za sve putnike bez obzira na uzrast.
Picture
Foto: Google
I ove zimske sezone muzejsko-turistički voz može se iznajmiti za vožnju na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora, a cena zakupa je 60 hiljada za vožnju dizel vučom i 120 hiljada za vožnju parnjačom. "Nostalgija" se može zakupiti i za noćnu vožnju , ali samo na relaciji Mokra Gora – Jatare – Mokra Gora, a zakup iznosi 70 hiljada dinara.

U muzejsko-turističkom kompleksu "Šarganska osmica" turistima su na raspolaganju i smeštajni kapaciteti "Železnica Srbije" u motelu "Mokra Gora", konačištu "Osmica" i u planiskoj kući, sa oko 60 ležajeva. Cene noćenja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, kao i u trokrevetnim apartmanima, kreću se od 1.680 do 5.400 dinara. Usluge u restoranima iznose: 300 dinara za doručak, 600 dinara za ručak i 600 dinara za večeru. U ugostiteljskim objektima muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica" turistima su na raspolaganju polupansionske i pansionske usluge.

"Nostalgija" je u ovogodišnjoj letnjoj sezoni, koja je trajala od 15. aprila do 31. oktobra, u 658 vožnji prevezla oko 70 hiljada putnika. Od ukupnog broja gostiju 60 odsto su bili strani turisti, a najviše ih je bilo iz Poljske, Slovenije, Rusije i Nemačke.
 
"Želznice Srbije" od  15. decembra prelaze na novi red vožnje 2013/2014.godinu, koji će važiti do 13. decembra  2014. godine. Sve evropske železničke uprave od tog dana saobraćaće po novom voznom redu.
Srpskim železnicama će, po novom redu vožnje, saobraćati ukupno 461 putničkih i 652 teretnih vozova u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju.

U putničkom saobraćaju planirano je : 22 međunarodna voza, 16 pograničnih, 415 vozova u unutrašnjem lokalnom saobraćaju i 8 daljinskih vozova (Inter siti Srbija).

Za red vožnje 2013/2014 u međunarodnom i unutrašnjem teretnom saobraćaju planirano je ukupno 652 voza od čega 254 u međunarodnom i 398 u unutrašnjem saobraćaju. Od 254 planiranih vozova u međunarodnom saobraćaju redovnih je 130 i fakultativnih 124 voza. U unutrašnjem teretnom saobraćaju novim redom vožnje planirano je 398 vozova i to: 77 redovnih, 269 fakultativnih i 52 kalendarisana voza.


 
Prvi radovi na rekonstrukciji srpskih pruga koji će se finansirati iz ruskog kredita vrednog 800 miliona dolara počeće u martu iduće godine, rekao je 11. decembra u "Železnicama Srbije" generalni direktor kompanije Ruskih državnih železnica "RDŽ Internešnl" Sergej Pavlov.
- Modernizacija pruge Beograd-Pančevo je prvi od pet projekata koji će se realizovati iz ruskog zajma, a obuhvata rekonstrukciju postojeće pruge, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo glavna, objasnio je Pavlov i najavio raspisivanje tendera za izbor izvođača radova početkom naredne godine.

- Naša tehnologija i najbolje ruske kompanije biće angažovane na modernizaciji srpskih pruga iz ruskog kredita, pre svega, na izgradnji tunela i mostova. Očekujemo da će veliki deo posla raditi i srpske kompanije, pošto je reč o velikim projektima. Imamo dobru saradnju sa "Železnicama Srbije", dobro smo se pripremili za projekte i pribavili smo sve dozvole za početak radova, naveo je Pavlov.  

Prema rečima generalnog direktora "Železnica Srbije" Dragoljuba Simonovića  srpske železnice su spremne da započnu realizaciju projekta modernizacije srpskih pruga iz ruskog kredita, a vrednost prvog posla na pruzi Pančevački most – Pančevo glavna je oko 69 miliona evra. Od tog iznosa, 60 miliona evra će biti obezbeđeno iz ovog kredita, a devet miliona evra, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, na ime učešća, obezbeđuje Srbija.

Građevinska dozvola dobijena je 3. oktobra, a uslovi za početak radova će se steći nakon uplate avansa  koji do kraja godine treba da izmire "Železnice Srbije" i država Srbija.

Reč je o deonici dugoj 15 kilometara, čijom modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, brzina vozova povećana na 120 kilometara na sat, a biće skraćeno i vreme vožnje. Osim rekonstrukcije postojećeg koloseka i izgradnje i elektrifikacije novog, drugog koloseka, projekat obuhvata i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i stanice Pančevo glavna (Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš).

Do kraja januara predviđeno je i potpisivanje Aneksa dva između "Železnica Srbije" i "RSŽ Internešl", za modernizaciju šest deonica na Koridoru 10, ukupne dužine od 112 kilometara.

Na proleće naredne godine počeće radovi na tri deonice duge 66 kilometara na Koridoru 10: Ruma-Golubinci, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana.

Tokom 2014. godine počeće radovi i na preostale tri deonice na Koridoru 10, čiji će se remont finansirati iz ruskog kredita i to: Vinarci-Đorđevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac.

Oko 80 odsto građevinskog materijala već je nabavljeno zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj, a sredinom decembra u Srbiju treba da stignu i šine .