-Novu prugu Gilje-Ćuprija-Paraćin, na međunarodnom Koridoru 10, izgradićemo do 30. jula 2014. godine. Novo poslovodstvo „Železnica Srbije“ uradilo je na ovom projektu za par meseci više nego prethodno za tri godine. Rešili smo sva imovinska pitanja na trasi nove pruge i završili eksproprijaciju, pa je sada na izvođačima radova i operativi srpskih železnica da se posao intenzivira i što pre završi, - izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, prilikom obilaska gradilišta nove pruge  Gilje-Ćuprija-Paraćin, povodom 15. septembra -  Dana železničara Srbije.
Radove na izgradnji nove pruge  Gilje-Ćuprija-Paraćin izvodi italijanska kompanija „Italiana Construcioni“ . Ugovor je sklopljen jula 2010. godine, a vrednost radova je nešto više od 16 miliona evra i finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke.
 Sa početkom radova kasnilo se pet meseci, pa je gradnja pruge počela februara ove, umesto avgusta prošle godine.

Zbog eksproprijacije koja nije bila  završena u potpunosti, gradilište je izvođačima radova predato u deonicama. Italijani su zato uradili novi dinamički plan, po kojem će radovi trajati 535 dana, a nova pruga biti završena do 30. jula  2014. godine.

Simonović je pohvalio saradnju sa lokalnom samoupravom, koja je doprinela  da se uspešno razreše sve teškoće vezane za izgradnju nove pruge.

Poslovodstvo srpskih železnica obišlo je i gradilište novog mosta na Velikoj Moravi, na trasi ove pruge, gde su radovi potpuno obustavljeni, jer je izvođač radova „Alpina“ proglasila stečaj.
-Prošle nedelje pokrenuli smo postupak naplate bankarske garancije od oko 1,2 miliona evra, jer novi most nije završen.  Intenzivno tražimo rešenja za izgradnju novog mosta na Velikoj Moravi  na trasi ove pruge,  iako su u periodu prethodnog rukovodstva radovi plaćeni i preplaćeni, posao nije završen, a čelična konstrukcija nije u celosti  ni dopremljena na gradilište. Cilj nam je da i most završimo zajedno sa čitavom prugom Gilje-Ćuprija-Paraćin i što pre novu deonicu  pustimo u saobraćaj, - zaključio je generalni direktor Dragoljub Simonović.  

Izvor: Železnice Srbije
Leave a Reply.