MOKRA GORA - Prvi međunarodni železnički biznis forum, na kome će biti razmatrana predstojeća modernizacija i restrukturiranje Železnica Srbije, počeće danas na Mokroj Gori.

Srpske železnice će na trodnevnom forumu okupiti više od 100 privrednika, predstavnike državnih organa, domaćih i međunarodnih organizacija i institucija i drugi poslovni partneri.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je rekao Tanjugu da će rukovodstvo železnica na forumu predstaviti poslovnim partnerima planove za modernizaciju i probleme železnice, ali i očekivanja.

Simonović je kazao da će direktori međunarodnih kompanija uključenih u realizaciju velikih projekata, koji se finansiraju kreditima međunarodnih institucija, takođe moći da kažu šta očekuju od Železnica Srbije.

Cilj železničkog biznis foruma je, kako je rekao, pronalaženje novih ideja za bržu realizaciju kredita zbog čijeg nepovlačenja plaćamo penale, ali i ideja kako da kredite što bolje iskoristimo.

Simonović je kazao da će Železnice Srbije zahvaljujući tom forumu već u maju imati drugačiji pristup poslovanju na osnovu diskusija.

Prema njegovim rečima, to preduzeće će do kraja maja već imati konačnu radnu verziju plana za restrukturiranje železnice, koja će prvo biti prosleđena Ministarstvu saobraćaja i zatim Vladi Srbije na usvajanje.

Železnice će, dodao je, biti spremne za novi budžet i poslovanje po novom sistemu finansiranja od 1. januara 2014. godine, u skladu sa evropskim standardima.

Simonović je kazao da Železnice Srbije žele da reše problem sa zavisnim preduzećima, za koja izdvajaju oko 140 miliona dinara mesečno, a da ne znaju kako se taj novac troši.

Formirana je komisija koja treba da reši status zavisnih preduzeća Železnica Srbije, jer u tim preduzećima ne funkcionišu kontrolini organi, istakao je on.

Simonović je rekao da železnice naročito imaju problema sa kontrolom zavisnih preduzeća čiji je 100 procentni osnivač Vlada Srbije, kao i da je već predložio da se smeni kompletno rukovodstvo "Nege kola".

On je naveo da je zatražio i da mu vlada prenese ovlašćenje da Železnice Srbije mogu da postavljaju direktore i članove skupštine tih preduzeća kako se ne bi gubilo vreme na koordinaciju, jer za svaku sitnicu železnice moraju da konsultuju vladu.

Simonović je naglasio da je u interesu i železnica i vlade da se uredi ta oblast.

Železnice Srbije žele da međunarodni železnički biznis forum na Mokroj Gori postane tradicionalno okupljanje da bi se saradnja sa poslovnim partnerima obavljala što uspešnije.

Učesnici skupa imaće priliku da putuju Plavim vozom i uživaju u vožnji muzejskim vozom Nostalgija uskopružnom "Šarganskom osmicom" na Mokroj Gori.
Leave a Reply.