Picture
"Železnice Srbije" će u narednih nekoliko godina značajno popraviti stanje u putničkom, posebno u lokalnom i regionalnom železničkom saobraćaju, zahvaljujući nabavci novih vozova i lokomotiva.

Kako kaže Dragoljub Simonović, generalni direktor ovog preduzeća, na srpskim prugama već saobraća svih dvanaest novih dizel motornih vozova iz Rusije. Potpisan je ugovor o nabavci 21 elektromotornog putničkog voza od švajcarskog "Štadlera" u vrednosti od 99 miliona evra. Taj posao finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i svi vozovi stići će u Srbiju u roku od dve i po godine.
- U toku je tender za nabavku 15 višesistemskih električnih lokomotiva, vrednih 65 miliona evra, takođe zahvaljujući kreditu EBRD. Ukoliko se javna nabavka bude odvijala planiranom dinamikom, prva lokomotiva stiže u Srbiju krajem 2014. ili početkom 2015. Iz ruskog kredita biće izdvojeno 100 miliona dolara za nabavku novih vozova - ističe Simonović.

Simonović kaže da za projekat modernizacije železnice imaju punu podršku Vlade Srbije. Uspešnom realizacijom svih nabavki u potpunosti će biti rešen višedecenijski problem nedostatka vozova i vagona u putničkom saobraćaju, posebno na lokalnim prugama.

- Više nećemo morati na srpskim prugama da gledamo vozove sa svega jednim ili dva vagona - navodi Simonović, koji je odmah po stupanju na dužnost generalnog direktora najavio i čiste vagone, za koje nisu potrebna velika finansijska sredstva, već samo disciplina, dobra organizacija posla i stroža kontrola radnika, koji su zaduženi za održavanje.

Srpske železnice prosečno dnevno u saobraćaju imaju oko 136 vučnih vozila (lokomotiva i garnitura) i 140 putničkih vagona. Od 530 putničkih vagona po inventarskom stanju, na dan 31. decembar 2012. godine, bilo je ispravno za saobraćaj 140. Od 530 vagona, 385 je staro više od 30 godina, a 122 vagona između 15 i 30 godina. Starosti od pet do 15 godina su svega 23 putnička vagona.

Kada je reč o vučnim lokomotivama, elektromotornim i dizel-motornim garniturama, od 440 koliko ih je po inventarskom stanju, čak 327 je staro više od tri decenije, 88 vozila je između 15 i 30 godina starosti, a od pet do 15 godina je svega 13 lokomotiva. Mlađe od pet godina starosti je samo 12 motornih vozova.

Nabavke novih vozova nije bilo pune tri decenije, sve do kupovine ruskih dizel-motornih vozova iz kredita ”Eurofime”, a ovako loša starosna struktura voznih sredstava znatno utiče na visoku stopu njihove imobilizacije, odnosno neispravnosti.

U prethodnih pet godina, prosečno godišnje je nedostajalo oko 38 odsto putničkih kola i oko 25 odsto vučnih vozila, a procene su da srpske železnice samo zbog otkazivanja vozova u putničkom saobraćaju prosečno godišnje izgube i nekoliko stotina miliona dinara.

Prošle godine u putničkom saobraćaju prevezeno je nešto više od 15,9 miliona putnika. Dve trećine su putnici "BG voza" (oko 10,2 miliona putnika), u unutrašnjem je lane prevezeno 4,1 milion putnika, a u međunarodnom saobraćaju nešto manje od 800.000 putnika. Ukupni ostvareni prihod od prevoza putnika lane je iznosio nešto više od dve milijarde dinara. U ovoj godini planirano je da se u putničkom saobraćaju preveze oko 16,75 miliona putnika, uz povećanje prihoda od 2,2 odsto. Inače, cene u putničkom saobraćaju nisu menjane od 2010. godine.Leave a Reply.