Picture
Sastanak predstavnika ”Železnica RS” i resornog ministarstva. Uprava ŽRS čeka poziv Vlade za sastanak na temu o konsolidaciji.

BANJA LUKA - Uprava Javnog preduzeća ”Železnice Republike Srpske” očekuje od Vlade Srpske poziv na sastanak na kojem bi trebalo da bude reči o predlogu mera za restrukturiranje i sanaciju stanja u ovom preduzeću.

Ovo je poruka generalnog direktora ”Železnica Republike Srpske” Dragana Savanovića nakon sastanka sa predstavnicima resornog ministarstva u Banjaluci.

On je rekao da je Uprava preduzeća predlog navedenih mera uputila Vladi Srpske još u oktobru prošle godine.

- Spremni smo, čim Vlada Srpske zakaže jedan takav sastanak, da ponovo razjasnimo naše predloge i ideje. Ako budu prihvaćeni, idemo dalje u realizaciju. U suprotnom, naši mandati su dati Vladi na raspolaganje i ona može da usvoji naše ostavke - poručio je Savanović.

Dalje je dodao da je Uprava preduzeća ispunila rok od 90 dana, koji je postavio bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, u kojem je dostavljen kredibilan program koji je pretrpeo neke sitne izmene.

- Verujemo da će uskoro biti zakazana sednica Vlade o istom materijalu, koji će uključivati završni račun preduzeća za prošlu godinu i stanje u firmi, jer je u međuvremenu došlo do rekonstrukcije Vlade - istakao je Savanović. Direktor ”Železnica RS” je demantovao medijske navode da je predsedniku Sindikata samostalnih mašinovođa Republike Srpske Simi Cvjetkoviću uručen otkaz ugovora o radu.

- Reč je o otkazivanju ugovora o profesionalnom angažmanu u sindikatu i Cvjetković normalno treba da se javi na posao mašinovođe - pojasnio je Savanović.

S druge strane Vesna Vožni, pomoćnik ministra saobraćaja Republike Srpske, demantovala je navode jednog sindikalnog predstavnika da Vlada Srpske nije ispunila obaveze sporazuma iz 2011. godine koje se odnose na prekid štrajka železničara. Ona je rekla da će Vlada ponovo ići na izmene Zakona o finansiranju ”Železnica Republike Srpske”, nakon što na tematskoj sednici usvoji predlog restrukturiranja ovog preduzeća.

- Za sad, nemam informacija o mogućem održavanjusastanka predstavnika resornog ministarstva i sindikata železničara. Mislim da razgovori sa sindikatom neće puno uticati na stav Vlade Srpske o ”Železnicama Srpske” - istakla je Vožni.

Izvršni direktor za ekonomske poslove JP ”Železnice Republike Srpske” Branislav Đurica, govoreći o rezultatima poslovanja ”Železnica” u prošloj godini, je rekao da je ostvaren ukupan prihod od 77 miliona KM.

- Prihod iz osnovne delatnosti je povećan, a finansijski efekat je za 10 odsto, odnosno za oko 3,5 miliona KM veći nego 2011. godine - naveo je Đurica.

GUBICI
Đurica je rekao da su ukupni rashodi ŽRS u 2012. iznosili 99 miliona KM, dok je gubitak bio 21,3 miliona maraka. On je dodao da akumulirani gubitak preduzeća od momenta njegovog osnivanja iznosi 206 miliona KM, dok kapital društva iznosi 327 miliona KM.

Leave a Reply.