Ljudski faktor je uzrok  sudara uzastopnih vozova broj 2204 i 2402, u tunelu „Bežanijska kosa“ 2. maja u 13.13 sati,  zvaničan je i jednoglasan izveštaj Komisije za isleđenje vanrednog događaja „Železnica Srbije“, koju je formirao generalni direktor Dragoljub Simonović.

Ovo je saopšteno na konferenciji za novinare, koju je danas održao generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, sa saradnicima, kako bi javnost bila obaveštena o ovom vanrednom događaju u kojem, na sreću, nije bilo žrtava, ali je povređeno 22 putnika. Procenjena materijalna šteta je oko 14 miliona dinara.Na konferenciji za medije je saopšteno da je komisija, na osnovu činjenica i podataka koje je utvrdila tokom uviđajnog i islednog postupka, jednoglasnog mišljenja da je do sudara ovih vozova došlo zbog propusta u radu zaposlenog, koji neposredno učestvuje u izvršenju železničkog saobraćaja, i to Dušana Jokića, zaposlenog u Sekciji za vuču vozova Novi Sad, koji kao mašinovodja voza 2402 na međustaničnom rastojanju Novi Beograd – Zemun, na desnom koloseku dvokolosečne pruge, nije preduzeo adekvatne radnje kako bi blagovremeno zaustavio voz ispred prostornog signala C 32, koji je pokazivao signalni znak „Stoj“, čime u svom radu nije uredno postupio prema odredbama člana 7, tačka 15 Pravilnika 1, Signalni pravilnik, zatim tačke 8.3.3 Uputstva 233, Uputstvo o kočenju voza i člana 7, tačka 3 Uputstva 246, Uputstvo za rad osoblja vučnih vozila.

- „Železnice Srbije“ izvinjavaju se svim putnicima zbog neprijatnosti prilikom ovog sudara vozova. I ova situacija je pokazala da su sve naše dežurne službe na visini zadatka, jer su radnici „Železnica Srbije“, ali i pripadnici MUP-a, vatrogasne jedinice i Hitna pomoć izuzetno brzo stigli na lice i efikasno pružili pomoć povređenima i evakuisali sve putnike iz oba voza,  - rekao je generalni direktor Dragoljub Simonović, obraćajući se predstavnicima medija.

Međutim, Simonović je ukazao i da je u pojedinim izjavama proteklih dana bilo previše neistina i senzacionalizma, iako bi objektivna informacija i smirivanje panike u ovakvim situacijama trebalo da bude zajednički zadatak i železnice i medija.

- Objavljivano je da je lokomotiva u tunelu ostala bez goriva, iako je reč o elektro lokomotivama, da je u tunelu srećom izbegnut požar i da je tunel bio ispunjen ugljen monoksidom, iako gotovo nikad nema požara ni trovanja kada je reč o električnim voznim sredstvima, da je uzrok sudara bio što je tunel neosvetljen, iako ni jedan železnički tunel nije, niti treba da bude osvetljen, da je mašinovođa povredio kičmu, što opet nije tačno. Bilo je i nagađanja da je uzrok sudara neispravna signalizacija, što se opet pokazalo kao netačno. Objavljivano je i da nikog nije bilo od rukovodstva železnice na licu mesta, što opet nije tačno. Naime, sve dežurne službe i 42 naša radnika, uključujući i najviše rukovodioce koji su bili dežurni u dane praznika, već 17 minuta nakon sudara bili su na licu mesta i započeli evakuaciju putnika, a neke od povređenih su svojim kolima prevozili do zdravstvenih ustanova. Iako nisam bio na licu mesta i nisam mogao da brzo stignem, koordinirao sam svim aktivnostima i bio sam u stalnom kontaktu sa saradnicima koji su toga dana bili dežurni i u koje imam puno poverenje - istakao je Simonović, ali i naglasio da je ovo prvi put da poslovodstvo Železnice nakon sudara vozova sa izveštajem komisije za isleđenje vanrednog događaja izađe pred medije i to u izuzetno kratkom roku. 

Generalni direktor Dragoljub Simonović i direktor Direkcije za infrastrukturu Vladimir Radović, zatim su veoma detaljno objasnili predstavnicima medija šta se, zapravo, dogodilo.

Prema izveštaju Komisije,  elektromotorna garnitura (voz broj 2204)  saobraćala je na relaciji Beograd-Šid sa polaskom iz beogradske stanice u 12.45 i  nakon prijema putnika u stanicu Novi Beograd i stajališta Tošin Bunar  krenula je ka Zemunu.  Prilikom vožnje kroz tunel „Bežanijska kosa“ došlo je do nestanka napona u elektromotornoj garnituri, zbog čega se voz zustavio u tunelu. Voz je u tunelu stajao svega šest minuta.

Putnički voz (broj 2402) koji je saobraćao iz Beograda u 12.55 sati za Novi Sad i Suboticu, koji su činili lokomotiva i dva putnička vagona,  takođe je nakon prijema putnika u stanici NoviBeograd nastavio putovanje ka Zemunu. Oba voza su, prema izveštaju Komisije bila ispravna, i tokom vožnji nisu uočene nikakve nepravilnosti, smetnje, ni kvarovi. Pregledom lokomotive i kola nakon vanrednog događaja utvrđeno je, takođe, da su kočnice u pomenutim vozovima bile ispravne.

U vreme nastanka vanrednog događaja na delu pruge između stanica Novi Beograd i Zemun nije bilo smetnji u radu signalno-sigurnisnih uređaja, uređaja za vezu ili postrojenja elektro-vuče. Ovaj deo pruge opremljen je Automatskim pružnim blokom (APB) osposobljenim za obostrani saobraćaj, koji je bio ispravan i u funkciji i signalizirao prostornim signalima upozorenja „Oprezno sačekaj stoj“(žuti signal)  i „Stoj“(crveni signal).

Komisija je utvrdila da je tokom vožnje od stanice Novi Beograd  ka Zemunu, pa do mesta nastanka vanrednog događaja mašinovođa putničkog voza broj 2402, koji je saobraćao iz Beograda za Suboticu, prošao pored prostornog signala C 12, koji je pokazivao žuti signalni znak „Oprezno, očekuj stoj!“, nakon čega se zaustavio u stajalištu Tošin bunar.  Nakon polaska iz stajališta Tošin bunar putnički voz je nakon pređenog puta od 383 metara dostigao brzinu od 69 km na čas, nakon čega se u dužini od 262 metara kretao približno konstantom brzinom od 67 kilometara na sat. Na ovom delu pruge maksimalno dozvoljena brzina je 95 km/h, što znači da mašinovođa nije prekoračio maksimalno dozvoljenu brzinu. 

Do sudara je došlo iza prostornog signala C 32, koji je pokazivao crveni signalni znak „Stoj“, tako što je čelo voza broj 2402 (Beograd – Subotica), udarilo u kraj voza broj 2204 (Beograd – Šid). Kada je mašinovođa ugledao crveni signalni znak „Stoj“ i voz u tunelu, počeo je da smanjuje brzinu, ali je zaustavni put voza teškog 120 tona bio duži od rastojanja zustavljenog voza u tunelu. Putnički voz je prilikom udara u elektromotornu garnituru, koja je već bila pokrenuta, naleteo pri brzini od oko 23 km na čas.
 Prilikom isleđenja obavljeno je  alko-testiranje,  gde je utvrđeno da ni jedan od mašinovođa nije bio pod uticajem alkohola.

- Očigledno je da je mašinovođa voza koji je saobraćao za Suboticu, zaboravio ili prevideo da ga je žuti signalni znak, koji signalizira „oprez, očekuj stoj“, upozorio još pre stajališta „Tošin bunar“ da će ga na sledećem signalu sačekati crveno svetlo. Stigao je do „Tošinog bunara“, sačekao da putnici uđu u voz i izađu iz njega, a onda nastavio normalnom brzinom, previdevši da je ispred njega crveni signal. Kada je uočio crveni signal, počeo je da koči, ali je zaustavni put tolike kompozicije isuviše veliki i sudar je bio neminovan, - objasnili su čelnici srpskih železnica.

- Mašinovođa će biti sankcionisan i odgovarati za nepoštovanje železničkih propisa. Ali, želim da napomenem da je reč o mašinovođi sa 24 godine radnog staža, koji je uzoran i dobar radnik, samo prošle godine nagrađen čak četiri puta. Mašinovođa je prvog ranga na svim serijama lokomotiva. Prognan je iz Hrvatske i ima dvojicu odraslih sinova, koji ne rade. Prosečna plata mu je pedesetak hiljada dinara. To je uglavnom prosečna socijalna slika najvećeg broja železničara danas u Srbiji. Na žalost, greške se događaju, a mi ćemo kroz pojačanu edukaciju izvršnog železničkog osoblja i analizu ovog vanrednog događaja, preduzeti sve da se ovako nešto više ne dogodi, - poručio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.


Leave a Reply.