Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i izvršni podpredsednik za marketing i prodaju švajcarske kompanije "Stadler" Peter Jenelten, potpisali su danas, 4. marta, u Beogradu Ugovor o nabavci 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan oko 99 miliona evra.

Srpske železnice nove elektromotorne vozove nabavljaju zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru Projekta obnove železnice III.

- I pored teške ekonomske situacije, realizovali smo potpisivanje ovog Ugovora, čime smo nastavili put ka modernizaciji srpskih železnica. Srpske pruge bi trebalo što pre prilagoditi brzini ovog voza od 160 kilometara na sat, kako bi nove garniture dale pun doprinos kvalitetu prevoza. „Stadler“ je ponudio tehničko rešenje koje će promeniti sliku o srpskim železnicama već od septembra iduće godine, istakao je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom potpisivanja Ugovora.

Prema njegovim rečima, realizacija kredita za kupovinu 21 novog elektro-motornog voza kasni tri godine, zbog čega je železnica u periodu prethodnog rukovodstva pretrpela štetu od oko pet miliona evra. Novo poslovodstvo je tendersku proceduru realizovalo za svega dva meseca, što pokazuje drugačiju klimu od one koja je bila do sada. Da smo realizovali kupovinu pre tri godine, imali bi smo već sada dva nova voza, rekao je Simonović.

Naime, reč je o jednom od kreditnih aranžmana srpskih železnica koji prethodno rukovodstvo nije realizovalo u predviđenim rokovima, zbog čega je preduzeće u prethodne tri godine bilo primorano da Evropskoj banci za obnovu i razvoj plati kaznene kamate i provizije od više miliona evra. Naime, iako su „Železnice Srbije“ još u maju 2009. godine sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisale ugovor o zajmu od 100 miliona evra za nabavku novih višedelnih elektromotornih vozova, a sredstva postala operativna u martu 2010. godine, srpske železnice pune tri godine nisu realizovale tendersku proceduru.

Prvi novi voz – septembra naredne godine

Tenderska procedura je, inače, sprovedena u dvostepenom postupku. U prvoj fazi dobijene su četiri tehničke ponude, a nakon njihovih analiza u drugu fazu su se kvalifikovali: „Simens“ iz Austrije, „Alstom“ iz Nemačke i „Stadler Bussnang AG“ iz Švajcarske. Ponudu u drugoj fazi podneli su samo Švajcarci.

Izvršni podpredsednik za marketing i prodaju švajcarske kompanije Peter Jenelten istakao je da se srpskim železnicama isporučuje najprodavaniji voz, jer 890 ovakvih vozova već saobraća u 13 zemalja Evrope. On se zahvalio na poverenju i na prilici da „Stadler“ sarađuje sa „Železnicama Srbije“ i najavio prezentaciju novog voza na Inotrans sajmu septembra naredne godine, na najvećem sajamu železničke tehnologije, koji se održava svake dve godine.

Potpisivanju ugovora su, pored poslovodstva srpskih železnica i predstavnika medija, prisustvovali i predsednik Skupštine „Železnica Srbije“ Zoran Anđelković, pomoćnik ministra za železnički i intermodalni transport u Ministarstvu saobraćaja dejan Lasica, švajcarski konzul u Srbiji Bit Šmid i menadžer prodaje za centralnu u istočnu Evropu švajcarske kompanije Rudolf Kvetan.

Svi vozovi stižu za dve i po godine

Prema ugovoru, prvi novi elektromotorni voz u Srbiju treba da stigne 82 nedelje nakon njegovog potpisivanja, odnosno 29. septembra 2014. godine. Poslednji, 21. elektromotorni voz u našu zemlju treba da stigne 31. avgusta 2015. godine. To, praktično, znači da će svih 21 novih vozova u Srbiju stići za dve i po godine od potpisivanja ugovora.

Nakon što krajem septembra naredne godine bude isporučen prvi voz, druga garnitura stići će dva i po meseca kasnije. Toliko vremena je, naime, potrebno da se završe sva ispitivanja prve garniture na srpskim prugama i dobije dozvola Direkcije za železnice za njeno uključivanje u saobraćaj. Novi vozovi će nakon toga biti isporučivani svakih petnaest dana, kako bi svi stigli u ugovorenom roku od dve i po godine.

Novi vozovi uglavnom će biti namenjeni za regionalni putnički železnički saobraćaj širom Srbije i u velikoj meri zadovoljiti potrebe srpskih železnica za ovim vidom prevoza, ponudivši bolju, lepšu i efikasniju uslugu.

Osim 21 novog elektromoronog voza, ovim ugovorom predviđeno je da će srpskim železnicama biti isporučena oprema, rezervni delovi, specijalni alati, potrošni materijal i tehnička dokumentacija, a proizvođač se obavezao i da će obučiti i osposobiti osoblje koje će upravljati novim garniturama i raditi na njihovom održavanju.

Savremena oprema i brzina 160 km/h

Pored toga, nove garniture imaće najsavremeniju opremu: GPS sistem, RDU uređaj, sistem za informisanje putnika, auto stop uređaj, klima uređaj, toalet univerzalnog tipa i ulaznu rampu za invalidska kolica, kao i dva mesta za smeštaj invalidskih kolica.

„Železnice Srbije“ sa švajcarskom kompanijom ugovorile su nabavku vozova tipa „FLIRT“- treće generacije. Švajcarska kompanija je do sada proizvela više stotina elektromotornih vozova ovog tipa, koji saobraćaju u Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Norveškoj, Finskoj, Belorusiji, Poljskoj, Švajcarskoj, Alžiru, Češkoj i Estoniji. Pored elektromotornih vozova, ovaj švajcarska kompanija proizvodi i lokomotive, metroe, tramvaje i slično.

Proizvođač vozova je švajcarska kompanija „Stadler Bussnang AG“, koja je član Grupe Stadlerrail. Ovu Grupu, pored švajcarske kompanije, čine i kompanije iz Nemačke, Poljske, Mađarske, Alžira i drugih zemalja.


EUCHARIA DANIEL
11/28/2017 03:17:38 am

dobiti svoj kredit danas, nemojte čekati do sutra!

Pozdrav, jesi li zainteresiran za dobivanje zajma? nudimo poslovni zajam, investicijski zajam, konsolidaciju duga i još mnogo toga. nudimo velike iznose tvrtkama s našim 100% -tnim sustavom transfera, povezujemo vas s našom bankom i dobivate zajam od 24 sata sa samo 2% kamatnom stopom
Zato nas e-poštom šaljite na adresu: (euchariadanielloanfirm@gmail.com) kako biste se prijavili za kredit.

ReplyLeave a Reply.