Picture
Železnice Srbije i Ruske državne železnice definisale su sve elemente ugovora o realizaciji ruskog državnog kredita od 800 miliona dolara.
Kredit će biti upotrebljen za modernizaciju infrastrukture i voznih sredstava srpskih železnica.

Stručnjaci srpskih železnica i kompanije Ruskih železnica zadužene za realizaciju tog posla „RDŽ Internešenel“, parafima su potvrdili da je Generalni ugovor za realizaciju
kredita od 800 miliona dolara u potpunosti usaglašen i spreman za potpisivanje, navodi se u saopštenju.

Tim ugovorom predviđeno je i da se iz ruskog kredita finansira modernizacija pruge Stara Pazova – Novi Sad.

Predstavnici Ruskih železnica naglasili su da su saglasni da se iz kredita finansiraju projekti koje izaberu Železnice Srbije i da se u skladu sa tim modernizuje pruga Stara
Pazova – Novi Sad.

Pored modernizacije te pruge, kako je ranije i bilo planirano, iz ruskog kredita finansiraće se i modernizacija i elektrifikacija pruge Beograd – Pančevo, rehabilitacija
šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, nabavka novih dizel-motornih vozova, kao i rekonstrukcija srpskog dela pruge Beograd – Bar.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izrazio je zadovoljstvo što su pregovori sa predstavnicima Ruskih železnica uspešno završeni.

"Očekujemo da se iz ruskog kredita što pre zabode prvi ašov, a radovi bi mogli da počnu već u junu", - izjavio je on u razgovoru sa generalnim direktorom ruske kompanije „RDŽ Internešenel“, zadužene za realizaciju kredita u Srbiji Sergejom Pavlovim.

Simonović je naglasio da je za srpske železnice modernizacija Koridora 10 apsolutni prioritet i da je stručni stav „Železnica Srbije“ da se iz ruskog kredita finansira pruga Stara Pazova – Novi Sad.

Pavlov je takođe izrazio zadovoljstvo uspešno završenim pregovorima i najavio da će u narednom periodu generalni ugovor biti potpisan, dodaje se u saopštenju.


Leave a Reply.