"Železnice Srbije" uključile su se i ove godine u međunarodnu akciju "Sat za našu planetu", koja je održana 23. marta, u organizaciji Svetskog fonda za prirodu (WWF). Toga dana u 20.30 u domovima,  poslovnim zgradama i na znamenitim građevinama širom planete  isključena su svetla na jedan sat.
Srpske železnice već treću godinu  podržavaju  ovu akciju isključivanjem dekorativnog osvetljenja Upravne zgrade u Beogradu  od 20.30 do 21.30 sati. Osim toga, akcija je promovisana i  na putničkim stanicama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu tako što je svaki putnik uz kupljenu voznu kartu dobio i informativni materijal.

Cilj ove najveće svetske  volonterske akcije za očuvenje naše planete je, osim uštede energije, da ukaže na njeno prekomerno trošenje , čime se emituje više ugljendioksida, što dovodi do ubrzanih klimatskih promena koje ugrožavaju ekosferu. Za sedam godina koliko svetska organizacija organizuje “Sat za našu planetu”, akciju je podržalo više od 7000 gradova u 152 zemlje. U Srbiji se prošle godine u akciju uključilo preko 40 gradova i opština.Leave a Reply.