Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović naložio je neposrednim rukovodiocima da se detaljno ispitaju razlozi kašnjenja međunarodnog voza, koji je iz Beograda do Bara putovao oko 32 sata i da se na odgovarajući način kazne sva odgovorna lica koja su direktno učestvovala u organizaciji njegovog saobraćaja.

Generalni direktor Dragoljub Simonović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić zahtevaju od nadležnih rukovodilaca u „Železnicama Srbije“ da brzo i na adekvatan način reaguju, utvrde razloge ovakvog zakašnjenja međunarodnog voza i u skladu sa tim pokrenu postupak disciplinske odgovornosti, a o utvrđenim činjenicama javnost će biti odmah obaveštena.

U „Železnicama Srbije“ već su u toku aktivnosti na utvrđivanju svih činjenica vezanih za tridesetdvočasovno putovanje ovog međunarodnog voza, koji je u odnosu na red vožnje kasnio punih dvadeset sati i 15 minuta, od čega na teritoriji srpskih železnica jedanaest sati.

Dragoljub Simonović i Aleksandar Antić upućuju izvinjenje svim putnicima zbog kašnjenja i neprijatnosti kojima su tokom putovanja bili izloženi.

„Železnice Srbije“ donele su odluku da svim putnicima iz ovog voza vrate novac za kupljene karte, za putovanje između Beograda i Vrbnice. Tokom putovanja, srpske železnice su putnicima ovog voza zbog kašnjenja podelile sendviče i vodu.

Međunarodni putnički voz koji je u ponedeljak 16. septembra, krenuo iz Beograda u 21.39 sati,  stigao u Bar jutros u 04.13 sati (18. septembar), nakon 32 sata putovanja.

Voz je po redu vožnje iz Beograda trebalo da krene za Bar u 20.10 sati, ali je u polasku kasnio 89 minuta, jer je čekao da u glavni grad stigne voz iz Subotice, u čijem je sastavu bio vagon s putnicima, koji su trebali da nastave iz Beograda putovanje za Bar.
Nakon polaska voza iz Beograda za Bar u 21.39 sati, zbog kvara na jednom vagonu za prevoz automobila, ovaj putnički voz zaustavljen je u stanici Bela Reka. Stručne službe „Železnica Srbije“ odmah su izašle na teren i uspele da otklone kvar. Pri nastavku vožnje, međutim, pojavio se novi defekt zbog čega je voz  ponovo zaustavljen u Barajevu. Stručne službe ponovo su izašle na teren i pokušale da otklone kvar, ali su nakon detaljnog pregleda utvrdile da se vagon na licu mesta ne može popraviti.

„Železnice Srbije“ na osnovu toga donele su odluku da voz nastavi vožnju ka Crnoj Gori, a da se navedeni vagon isključi iz saobraćaja. Tome su se suprotstavili pojedini putnici iz ovog voza čiji su automobili bili natovareni upravo u vagon koji je imao kvar.
Zbog toga je odlučeno da čitav voz u Barajevu sačeka dolazak ispravnog vagona za prevoz automobila. Drugi, rezervni vagon za prevoz automobila stigao je u Barajevo u 03.43 sati. Zbog stvaranja tehničkih uslova za pretovar automobila, manevre u stanici  i obaveznog isključenja napona na koloseku, pretovar automobila završen je u 06.05.    
Nakon uključenja napona i neophodnih proba, voz je ka Baru nastavio putovanje iz Barajeva u 06.25.

Voz je na teritoriju crnogorskih železnica prešao u 14.41 sati, sa zakašnjenjem od oko jedanaest sati. U nastavku putovanja, na teritoriji Crne Gore, koja nije u nadležnosti „Železnica Srbije“,  voz je zbog nestanka napona u postrojenjima kontaktne mreže usled udara groma stajao u tunelu, između železničkih stanica Mojkovac i Trebaljevo od 16 do 22.20 sati. Nakon potrebnog manevrisanja i promene lokomotive, voz je iz stanice Kolašin krenuo u 1.05. i stigao u Bar u 04.13 sati.

 


Comments
Leave a Reply