Zbog davanja posla firmi “Kombinovani transport” i raskida ugovora 20 dana pre obaveštenja, FAS platio železnici “kolsku dangubninu” od 2,3 miliona dinara.
Zbog toga, Železnice Srbije neće tužiti Fijat automobile Srbije (FAS), izjavio je direktor Železnica Dragoljub Simonović.

Simonović je rekao Tanjugu da je FAS u Kragujevcu otkazao Železnicama Srbije poslove manevrisanja na industrijskom koloseku u fabrici pre obaveštenja, iako je ugovorom bilo predviđeno obaveštenje 60 dana unapred.

U Železnicama Srbije kažu da je u prvih devet meseci “kolska dangubnina” za transport Fijatovih automobila namenjenih izvozu iznosila oko 2,4 miliona dinara, dok je od preuzimanja tog posla od strane firme “Komobinovani prevoz”, “kolska dangubnina” bila čak 2,3 miliona dinara za svega 27 ili 28 dana.

U Železnicama kažu da su imali veoma nisku cenu, koja je jedva pokrivala troškove tako da zbog “kolske dangubnine” koju naplaćuju Fijatu neće mnogo ostati uskraćeni za zaradu od tog posla od oko 740.000 evra godišnje, i to ne radeći za FAS na industrijskom koloseku.

Simonović je kazao da su Železnice odustale od tužbe Fijata, “jer tako ništa ne bi dobile”, podsetivši da sa Fijatom imaju još četiri ugovora koja se uspešno realizuju.

Prema njegovim rečima, privatna kompanija može da ima posao sa kim hoće, ali se postavlja pitanje – kako mogu da kažu da su Železnice Srbije duplo skuplje od “Kombinovanog prevoza”, ako su ponudile čak upola jeftiniji prevoz.

FAS to nije hteo ni da razmotri već je odmah sklopio posao sa “Kombinovanim prevozom”, zbog čega sada plaćaju penale, istakao je Simonović.

- Netačna je informacija da je bio tender i da smo mogli to da sprečimo, jer nas niko nije ništa pitao - naveo je Simonović.

On je dodao da Železnice Srbije transportuju iz Kragujevca Fijatove automobile namenjene izvozu, i da taj posao dobro ide.

Direktor Direkcije za prevoz Železnica Srbije Negoslav Teofilović je rekao da su srpske železnice prošle godine oko tri meseca besplatno prevozile za Fijat da bi pomogli kragujevačkoj fabrici da što pre pokrene proizvodnju.

Teofilović je kazao da nema precizne informacije zašto je FAS, koji ima u svom vlasništvu 3,4 km koloseka unutar fabrike, raskinuo ugovor sa Železnicama Srbije.

- Cena za manevrisanje po vagonu sa automobilom je bila oko 40 evra, kada se odbije kolska dangubnina - rekao je on ističući da je to bila dampinška cena zbog velikih troškova za gorivo.

Na sajtu “Kombinovanog prevoza” smo videli da njihova cena za FAS nije onakva kao što je objavljeno u medijima – od oko 40 evra već je znatno veća, pošto je predviđeno posebno plaćanje troškova, naglasio je Teofilović.

On je rekao da su Železnice Srbije uvele posebne pogodnosti za FAS tako što su “kolsku dangubninu” računale 66 sati umesto 16 sati koliko je predviđeno međunarodnim pravilnicima, što je nakon raskida ugovora vraćeno na 16 sati.

Prema njegovim rečima, Železnice Srbije su zbog prekomernog zadržavanja italijanskih i nemačkih teretnih vagona, zbog kašnjena prilikom utovara i istovara u FAS-u, u prvih šest meseci morale da plate 97.000 evra, a ti troškovi će sada biti svedeni na nulu.

Teofilović je dodao da, ipak, Železnice Srbije sa FAS-om imaju još četiri ugovora za poslove vredne milione evra.

- Železnice Srbije od kragujevačke fabrike dnevno imaju dva voza do granice sa Crnom Gorom, jedan nedeljno voz ide do Subotice i dva voza nedeljno iz Šida do Kragujevca - naveo je Teofilović.
Leave a Reply.