Fotograf iz Lajkovca otkriva detalje nekadašnjeg Železničkog čvora. U varošici je svojevremeno radilo oko 2.000 železničara, a sa prugom je stiglo i 25 nacija.
O vremenu kada je kolubarskim krajem, uzanom prugom, prvi put 1908. godine, prošao prvi voz "ćira", a tim povodom tadašnje beogradske novine "Pravda" izvestile da ima jedno mesto, Lajkovac, koje se podiže "američkom brzinom", svedoči izložba starih fotografija koje je priredio železničar Živomir Mešterović. Ovaj strastveni fotograf, uporno prebirajući po arhivama Železničkog muzeja i SANU, pronašao je više od veka stare fotografije o razvoju i mnogim važnim događajima koji su se zbili u nekadašnjem najvećem čvoru uzane pruge bivše Jugoslavije.

Na tridesetak fotografija velikog formata vidi se tek izgrađena železnička ložionica sa okretnicom za lokomotive i vagone, zgrada nekadašnje opštine lajkovačke, gradnja pravoslavne crkve, za vreme Prvog svetskog rata srušena pruga i vodotoranj, koji Lajkovčani, iz samo njima znanih razloga zovu - buzometar, železnički orkestar koji je dočekivao i ispraćao vozove, te poslednja parnjača koja je projezdila kroz Lajkovac... Tu su, manjim delom, tek za poređenje, snimci i sadašnje varošice.

- Prve fotografije Lajkovca, koje je 1904. godine načinio profesor dr Jovan Erdeljanović, našao sam u arhivu SANU - kaže Mešterović. - Tada varošica još nije bila značajna kao kasnije, kada je postala veliki čvor uzane pruge, odakle se odlazilo na sve četiri strane sveta. U Lajkovcu je svojevremeno radilo oko 2.000 železničara, sa prugom je u varošicu stiglo 25 nacija. Ložionica je imala više od 50 parnih lokomotiva, vozovi su dolazili i odlazili na svakih desetak minuta...
TRAG U VREMENU

Živomir, koga svi u Lajkovcu znaju po nadimku Medeni, u skladu sa svojim prezimenom Mešterović, pravi je majstor fotografije - kaže vajar Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije Lajkovac. - Savremeno doba donelo je mnogo promena, ali ne u pogledu Živomira Mešterovića prema motivu koji beleži, ostavljajući trag u vremenu...

 


Comments
Leave a Reply