Njujorčanin Darijus Mekolam (49) proveo je više od trećine svog života u zatvoru, jer je čak 29 puta bio uhapšen zbog krađe vozova ili autobusa!
Autistični Darijus ne može da kontroliše svoju opsesiju da krade vozove i pretvara se da je mašinovođa. On je zbog toga čak 18 godina proveo iza rešetaka, što je više od trećine svog života. Darijus je imao samo 15 godina kada je prvi put uhapšen zbog krađe voza u njujorškoj podzemnoj železnici. Dečja opsesija se u njegovom slučaju pretvorila u veliki problem.


“Oduvek sam voleo vozove, otkad znam za sebe. Kada sam imao osam godina, znao sam napamet mapu podzemne železnice”, kaže Darijus.

On se nalazi u zatvoru na ostrvu Riker od kada je poslednji put uhapšen, 2010, zbog krađe autobusa koji je “pokupio” na aerodromu “Džon F. Kenedi”. On je priznao krađu i nagodio se sa tužilaštvom da bi dobio do pet godina zatvora. On će morati dobrovoljno da ide na terapiju. Tužilaštvo je odustalo od maksimalne kazne od 15 godina robije.

“Zaista želim da se promenim. Porodica mi pomaže i imam veliki motiv. Verujem da ću ovog puta uspeti. Jednostavno volim sve što ima veze sa vozovima i podzemnom železnicom. Volim atmosferu, svetla, signale, činjenicu da se vozovi kreću 24 sata dnevno”, dodao je Darijus.

Kada je prvi put uhapšen, 1981, Darijus je seo da upravlja vozom jer se mašinovođa razboleo. Vozio je voz šest stanica pre nego što su ga uhvatili. “Tada je Darijus umislio da je uradio dobro delo i dopao mu se publicitet. Od tada on krade vozove”, rekla je njegova majka Elizabet (87).Leave a Reply.