Samo četiri dana nakon što smo obnovili prugu između Kruševca i Stalaća i pustili u saobraćaj novi voz na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, nepoznata lica juče oko 17 sati blizu Paraćina kamenovala su i oštetila železničku garnituru u kojoj su bili putnici, direktno na taj način ugrozivši bezbednost saobraćaja. O tome smo odmah obavestili MUP Paraćin i lokalne samouprave, u saradnji sa kojima smo osposobili ovu prugu i u saobraćaj uveli novi voz, u skladu sa potrebama i zahtevima žitelja ovog regiona. Očekujemo brzu reakciju, pronalaženje lica koja su kamenovala voz i njihovo najstrožije kažnjavanje,ali i utvrđivanje motiva za ovakav vandalski čin - izjavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, povodom jučerašnjeg huliganskog kamenovanja novog dizel-motornog voza, koji je saobraćao na relaciji Kraljevo-Paraćin.
Naime, juče oko 17 sati, za sada nepoznata lica, između stajališta Drenovac i Sikirica, kamenovala su novi dizel-motorni voz sa čeone strane. Garnitura je bila lakše oštećena, ali je postojala velika opasnost da bačene kamenice probiju čeono staklo na vozu, povrede mašinovođu i to izazove teške i nesagledive posledice, pa čak i iskliznuće kompozicije. O tome je odmah obavešten MUP u Paraćinu, koji je izašao na lice mesta i izvršio uviđaj. Zbog kamenovanja garniture tokom jučerašnjeg popodneva kasnio je i polazak voza iz Paraćina za Kruševac.

O kamenovanju garniture obaveštene su i lokalne samouprave na ovoj relaciji, na čiju inicijativu i uz čiju saradnju je pruga osposobljena za saobraćaj i voz krenuo nakon punih osam godina.

"Železnice Srbije" očekuju brzu istragu i nalaženje lica koja su kamenovanjem železničke garniture direktno i ozbiljno ugrozila bezbednost železničkog saobraćaja, ali i utvrđivanje motiva za vandalski čin, ako se ima u vidu činjenica da putnički vozovi između Kraljeva i Paraćina nisu saobraćali punih osam godina, zbog izuzetno lošeg stanja železničke infrastrukture.

Podsećamo da su "Železnice Srbije" 6. januara ove godine osposobile prugu Kruševac – Stalać za redovan saobraćaj putničkih vozova, nakon što punih osam godina oni na ovoj relaciji zbog lošeg stanja infrastrukture nisu saobraćali, da bi 13. januara bio uspostavljen i redovan saobraćaj putničkih vozova na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, čiji red vožnje je bio usaglašen sa lokalnim samoupravama u regionu i prilagođen potrebama žitelja ovog kraja, pre svega đaka, studenata i zaposlenih.

Izvor: Železnice SrbijeLeave a Reply.