Picture
Izgradnja brze pruge na Koridoru 10 između Beograda i Budimpešte, u dužini od 350 kilometara na čas, koštala bi između milijardu i po i dve milijarde evra, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja.
Kinezi su zainteresovani za realizaciju tog projekta, koji bi se finansirao putem kredita te zemlje, ali su isto tako zainteresovani i za druge vidove učešća, na primer koncesionu gradnju, kažu u Ministarstvu. Kamate kineskih kredita se kreću između 1,5 i 3 odsto. Pruga kroz Srbiju bi bila dugačka 184 kilometara i 166 kilometara kroz Mađarsku. Ministarstvo sabraćaja je najavilo da će uskoro biti formirana radna grupa za izradu projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta za brzine veće od 200 kilometara. U radnoj grupi će biti predstavnici Ministarstva saobraćaja, Ministarstva finansija i privrede, Železnica Srbije i eksperti.

Za putovanje od Beograda do Budimpešte je sada potrebno više od osam sati, sa prosečnom komercijalnom brzinom od 43 kilometara na čas, a sa izgradnjom pruge brzina bi bila 130 kilometara i putovalo bi se oko tri sata.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da je bi brza pruga između Beograda i Subotice mogla da bude izgrađena za četiri do pet godina, a izrada glavnog projekata bi koštala 5,8 miliona evra. Predviđena je rekonstrukcija i modernizacija pruge, koja bi bila dvokolosečna na potezu Stara Pazova - Novi Sad - Subotica - Kelebija. Ti radovi bi koštali, ako se računa bez novog mosta na Dunavu, oko 885 miliona evra.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic saglasili su se juče o potrebi formiranja radne grupe za izradu projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta.

Oni su, posle razgovora u ministarstvu, izjavili za Tanjug da je u interesu obe države da saobraćaj koji ide tim putnim pravcem bude evropski i da predstavlja vezu Srbije sa zapadnom Evropom.

Leave a Reply.