Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović održao je danas sastanak sa predstavnicima kineske državne kompanije „Sinohidro koropracija“. Obe strane iskazale su zainteresovanost za saradnju na izgradnji, revitalizaciji i modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji.
Picture
Foto: Google
- Posao koji će brzo biti pokrenut zbog projekta „Beograd na vodi“ jeste izgradnja železničko-drumskog mosta Leštane–Vinča–Pančevo, dužine oko 400 metara, sa dva tunela. Vrednost ovog posla je oko 300 miliona evra, a izgradnja mosta trebalo bi da počne već sledeće godine – najavio je generalni direktor Dragoljub Simonović i naglasio da će ovaj posao biti veliki izazov, kako zbog neophodnosti brze izgradnje, tako i zbog kompleksnosti samog projekta. Prvi čovek srpskih železnica predložio je kineskim  partnerima i učešće u modernizaciji pruge Novi Sad –Subotica, koja bi trebalo da bude osposobljena za brzine i do 200 kilometara na čas i istakao važnost učešća domaćih izvođača.

- Ovo su dva najveća projekta gde obe strane mogu naći svoj interes u modernizaciji i rekonstrukciji infrastrukture srpskih železnica – rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.
Generalni menadžer „Sinohidro koropracije“  Jang Fan izrazio je spremnost da ta kompanija učestvuje u realizaciji oba projekta i podsetio na međudržavne dogovore  Srbije i Kine.

- Obe vlade imaju dobre odnose i namera je da se napravi okvirni sporazum za buduću saradnju – rekao je Jang i dodao da modernizacija srpske železničke mreže nije bitna samo za funkcionisanje „Železnica Srbije“, već i za ekonomski prosperitet čitavog regiona. - Nadamo se da ćemo moći da pomognemo ne samo u tehničkom, finansijskom smislu,  već i u kompletnoj obovi železničke mreže i da će ovaj projekat dobiti podršku vlada naših država – zaključio je generalni menadžer „Sinohidro korporacije“ Jang Fan.

Sledeći sastanak predstavnika srpskih železnica i kineskog partnera zakazan je već za ponedeljak, 21. oktobar.


Izvor: Železnice Srbije
Leave a Reply.