Redovan železnički saobraćaj između Subotice i Kelebije, na međunarodnom Koridoru 10, u kasnim večernjim satima 12. septembra ponovo je uspostavljen, nakon što je nekoliko sati bio u prekidu zbog krađe delova železničke infrastrukture.
Naime, nepoznata lica tokom popodneva sa ove pruge ukrala su 350 metalnih tirfona (šrafovi za zatezanje pragova i učvršćivanje šina u koloseku), pa je zbog bezbednosti celokupan domaći i međunarodni železnički saobraćaj na ovom delu pruge bio obustavljen.

Nakon prijave o krađi dežurnog železničkog osoblja, na lice mesta izašle su stručne službe „Železnica Srbije“, ali i državni i istražni organi, kako bi se ušlo u trag počiniocima ove krađe.

Tokom protekle večeri železničari su zamenili sve ukradene tiflone i sinoć u kasnim satima prugu osposobili za saobraćaj putničkih i teretnih vozova. Iz bezbedonosnih razloga, vozovi su ovim delom pruge tokom večeri saobraćali brzinom od svega 10 kilometara na sat.

Ovo je nakon samo mesec dana druga krađa delova železničke infrastrukture u subotičkom čvoru, koja je ozbiljno ugrozila bezbednost saobraćaja. Podsećamo da je 13. avgusta na pruzi Subotica – Sombor, između stanica Tavankut i Bajmok, zbog krađe 220 tirfona iskliznuo sa koloseka jedan teretni vagon, što je prouzrokovalo štetu od oko sedam miliona dinara.

Ovo je još jedan dokaz opravdanosti nastojanja srpskih železnica da se ovakve i slične krađe delova železničke infrastrukture i voznih sredstava, kojima se direktno ugrožava bezbednost saobraćaja, tretiraju kao teška dela, što bi sa sobom nosilo i pooštravanje kaznene politike u Krivičnom zakonu.

Za proteklih 29 meseci na području srpskih železnica registrovano je 3.000 krađa delova od metala sa direktnom materijalnom štetom od oko 655 miliona dinara, a samo u prvih pet meseci ove godine bilo je više od 800 protivpravnih radnji, sa direktnom materijalnom štetom od 121,5 miliona dinara.

Zbog toga je i pre dva dana generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, sa saradnicima, održao sastanak sa predstavnicima svih nadležnih ministarstava i državnih organa, na kojem je i pokrenuta inicijativa za oštrije kaznene mere u Krivičnom zakonu za krađe železničke imovine, kako je to već ućinjeno u Bugarskoj, Turskoj ili Italiji.
 


Comments
Leave a Reply