NOVI SAD - Nevladina organizacija Vojvođanski klub apelovala je na republičke poslanike iz Vojvodine da predlože amandmane na Zakon o železnici, kako bi se obezbedilo da Vojvodina može učestvovati u upravljanju železničkom mrežom.

Ta nevladina organizacija je podsetila da se na teritoriji Vojvodine nalazi 1.700 kilometara pruge, što je oko 45 odsto od ukupne dužine pruga u Srbiji.

U veoma teškom stanju je blizu 290 kilometara pruga, a minimum tehničkih uslova za obavljanje saobraćaja ispunjava samo 740 kilometara lokalnih i regionalnih pruga, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da preduzeće Železnice Srbije nije uspelo da održava mrežu železničkih pruga u Srbiji.

Vojvođanski klub je podsetio i da je preuzimanje nadležnosti od strane Vojvodine predviđeno i članom 183. Ustava Srbije, u kojem se kaže da autonomne pokrajine mogu uređivati pitanja od pokrajinskog značaja u oblasti drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja.

"To nije sprovedeno u praksi, tako da su neprimenjivanjem ove ustavne odredbe u dosadašnjem Zakonu o železnici, građanima i privredi Vojvodine uskraćena ustavna prava", piše u saopštenju.


bogdan
4/21/2013 08:07:31 am

Ova NVO lupeta gluposti....

Reply
masinovodja
4/22/2013 02:41:33 am

Naravno da treba svako da upravlja sa svojim novcem i ulaze u pruge da imamo modernu zeleznicu kao cela evropa napokon a Srbija neka se klacka od BG-Nisa 5h vozom ako hoce to je njihov problem,mi tako necemo..Sramota je da voz ide 2.5h od Subotice do N.Sada celih 100km relaciju!!

ReplyLeave a Reply.