Picture
Svečanosti povodom 47. godina postojanja i 1000 broja informativnog lista „Pruga“ održane 25. februara u Beogradu, pored članova redakcije i Medija centra, prisustvovali su generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, izvršni direktori Predrag Janković i Svetozar Ćapin, pomoćnici generalnog direktora, državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje  Gordana Predić i član Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Slavoljub Kačarević.

-Hiljaditi broj i tiraž od petnaest i po miliona primeraka, dovoljno govori o  kvalitetu lista „Pruga“. Ovakav informativni list  je potreban srpskim železnicama, jer ne samo kao  baza podataka, već kao svojevrsni izvor raznovrsnih tema i hroničar vremena. Ako ste pregrmeli ovih četrdeset i više godina rada, i teška vremena koja su za nama, a da se ni jednog momenta nije zaustavilo štampanje, onda ni u ovom vremenu, koje je i dalje teško, nećemo dozvoliti da se ugasi list, rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.

-Imate potpunu podršku rukovodstva da budete još snažniji list, a na vama je da tiraž od sedam hiljada primeraka racionalno distribuirate kako bi svaki broj stigao do ruku železničara, koji rade i u najudaljenijim stanicama. Zajedničkim snagama ćemo ovaj list inovirati i još više približiti radniku, jer većina nema mogućnost praćenja elektronskog izdanja putem interneta, ocenio je Simonović.

Uloga novinara „Pruge“ treba u velikoj meri da bude usmerena ka pisanju o životu železničara, od Subotice do Dimitrovgrada, od Bijelog Polja do rumunske granice. Svojim tekstovima morate doprineti zaustavljanju sve učestalijih krađa železničke imovine, na novinskim stranama treba da se nađu i neposednute stanice, uništeni i pokradeni vagoni i šine. Na  novinarima je da „ žigošu“ sve što je loše na železnici, ali i pohvale ono što je dobro. Potrebno je samo reći istinu- porućio je direktor Simonović i dodao.

- „Pruga“ ne treba da reklamira rukovodstvo, da šteluje i frizira informacije, već da ukazuje na greške. Svaka osnovana kritika je dobrodošla i može biti inicijativa za rešavanje problema, a u skladu sa politikom i prioritetima našeg preduzeća kao što su nova organizacija, ušteda i pravilno raspoređeni kadrovski potencijal.
Državni sekretar u Ministarstvu  kulture i informisanja Gordana Predić je istakla da je od  velikog  značaja  postojanje  ovakvog lista, posebno u trenutku kada je u toku donošenje Zakona o javnom informisanju.

-Zadivljena sam govorom vašeg generalnog direktora koji se zalaže za slobodno pisanje, na šta vas i ja pozivam, kao i na kritikovanje, jer smatram da je to pravi put da se dođe do rešenja svih  naših problema. Svakog dana čitamo novine koje su namenjene javnosti na velikom tržištu i saznajemo neke opšte stvari, ali uvek nas interesuje ono što se dešava u našoj kući. Upravo postojanje vašeg lista je pokazatelj koliko je dobro imati ovakav list i koliko je važno pisati o problemima, potrebama i ljudima. „Pruga“ piše ne samo o železnici, već o životu jedne zemlje, o onome što se dešavalo i kako je sve to na  nas uticalo. Ovaj interno-informativni list bi mogao biti interesantan i široj javnosti, a kolege iz drugih novina bi tako mogle sagledati probleme železnice o kojima bi pisale i  preuzimale ih. Želim vam još mnogo brojeva i da ostanete i dalje profesionalni, istakla je Gordana Predić.

U  ime Udruženja novinara Srbije jubilej listu „Pruga“ čestitao je član Izvršnog odbora UNS-a Slavoljub Kačarević uz želju da se u buduće objavi još hiljadu brojeva. On je naglasio da će list „Pruga“ imati svu podršku Udruženja novinara za svoj profesionalni rad, dodajući da su takvi listovi potrebni našem tržištu medija, jer predstavljaju tradiciju i identitet zemlje i važne su za našu budućnost.

Direktor Medija centra Nenad Stanisavljević  podsetio je da je prvi broj lista „Pruga“ izašao 23. februara 1966. godine. U početku su u njemu objavljivane samo odluke organa upravljanja da bi nakon nekoliko godina kasnije postala pravo informativno glasilo železničara Srbije. Uz elektronsku prezentaciju razvoja našeg glasila, on je rekao da je u višedecenijskom radu ispisano više hiljada novinarskih šlajfni, i da je „Pruga“ hroničar razvoja železničkog sistema. On je, takođe, naglasio da je novinarski tim koji kreira list sastavljen od visoko obrazovanih ljudi i veoma profesionalno obavlja ovaj  nimalo lak posao.

Glavni i odgovorni urednik informativnog lista Đura Lazić obraćajući se poslovodstvu, gostima i zaposlenima u Medija Centru istakao je da je „Pruga“, pored poslovnih tema oduvek negovala teme iz života železničara i članova njihovih porodica. Na njenim stranicama  bilo je mesta za humanitarne akcije, sportske aktivnosti, negovanje tradicionalnih vrednosti i kulture.

 


Comments
Leave a Reply