"Železnice Srbije" od  22. maja u redovan putnički železnički saobraćaj između Niša i Merdara uvode novi dizel motorni voz serije 711.

Novi voz će na ovoj relaciji saobraćati jednom dnevno, i to sa polaskom iz Niša u 7.24 sati i dolaskom u Merdare u 11.04 sati, kao i sa polaskom iz Merdara u 11.30 sati i dolaskom u Niš u 15.34 sati.

Zbog nedostatka i zastarelosti voznih sredstava, redovnog putničkog železničkog saobraćaja do Merdara nije bilo nekoliko godina. Obezbeđivanjem novog dizel motornog voza steći će se uslovi za svakodnevno funkcionisanje putničkog železničkog saobraćaja između Niša i Merdara.

U proteklih šest meseci, naime, ova garnitura saobraćala je na relaciji Niš – Prokuplje – Kuršumlija – Niš, ali su se nakon svih merenja infrastrukture između Kuršumlije i Merdara stekli uslovi da novi dizel motorni voz krene i na ovoj relaciji.

Reč je o jednoj od dvanaest novih dizel motornih garnitura, kupljenih od ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke „Eurofime“ od 43 miliona švajcarskih franaka. To je prvi put nakon punih trideset godina da su srpske železnice kupile nove vozove.

Dizel motorni voz je proizveden po evropskim standardima,  dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, a može da se kreće brzinom od 120 km/sat.

Na svim relacijama na kojima su do sada uvedene u redovan putnički železnički saobraćaj nove dizel motorne garniture, prevoz je bio kvalitetan, tačan i pouzdan, a broj putnika je povećan od 25 do 50 odsto. 


Comments
Leave a Reply