-Ovogodišnja turistička sezona muzejskog voza "Nostalgija" na "Šarganskoj osmici" počeće 13. aprila  i "Železnice Srbije" spremne su za početak sezone na Mokroj Gori. Do sada je na Mokroj Gori izuzetno mnogo urađeno zahvaljujući velikom entuzijazmu i  ljubavi železničara i meštana ovog kraja i srpske železnice danas na "Šarganskoj osmici" imaju saobraćajno-turističku ponudu evropskog kvaliteta. Međutim, ima stvari koje možemo još kvalitetnije da uradimo i efikasnije se organizujemo, kako bi celokupna naša ponuda bila podignuta na najviši nivo. I mi ćemo to u narednim mesecima i da uradimo, - najavio je danas u železničkoj stanici Mokra Gora generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, na konferenciji za novinare povodom početka ovogodišnje turističke sezone na "Šarganskoj osmici".

- Završićemo železničke smeštajne kapacitete u stanicama Mokra Gora i Jatare, ali i na Zlatiboru, gde je potrebno jako malo para da se oni stave u funkciju i budu turistima na raspolaganju, ali iz meni nerazumljivih razloga to već dve godine nije učinjeno. U te objekte uloženo je dosta para i nema nikakve poslovne logike da zbog realno još malo potrebnih sredstava oni ne budu završeni. Mi danas nemamo dovoljan broj smeštajnih kapaciteta na "Šarganskoj osmici", a broj ležaja je nedovoljan za sve putnike muzejskog voza "Nostalgija". Nastojaćemo, zatim, da turistima ponudimo brojnije i raznovrsnije sadržaje na "Šarganskoj osmici", kako bi smo ih privukli da više puta dođu u Mokru Goru. I najzad, organizaciono ćemo objediniti turističku ponudu na "Šarganskoj osmici", jer su danas poslovi na njoj podeljeni između različitih službi na železnici, što otežava sam rad, ali i saradnju sa zainteresovanim turističkim agencijama ili turistima. Na taj način stvorićemo i mogućnosti da čitavu ponudu na "Šarganskoj osmici", bilo da je reč o putovanju „Nostalgijom“, smeštaju ili ugostiteljskoj usluzi, turisti mogu dobiti na jednom mestu i to na šalteru u železničkoj stanici Beograd, - rekao je generalni direktor srpskih železnica, najavljujući predstavnicima medija kvalitativne i organizacione novine na "Šarganskoj osmici", koje značajnije treba da unaprede saobraćajno-turističku ponudu  u Mokroj Gori.

On je istakao i da srpske železnice već sada mogu da ponude visoki turizam na "Šarganskoj osmici" za bogatije turiste, posebno iz inostranstva i na taj način ostvare i mnogo veće prihode nego do sada. Da bi se „Šarganska osmica“ što više promovisala na međunarodnom planu, Simonović je najavio i održavanje „Železničkog biznis foruma“ za poslovne partnere srpskih železnica, koji bi se finansirao iz plaćenih kotizacija i bio profitabilan, ali bi istovremeno brojnim velikim inostranim i domaćim kompanijama koje rade za železnicu  na najbolji mogući način predstavio mokrogorske lepote i potencijale.

- Prošle godine muzejskim vozom "Nostalgija“ prevezli smo nešto više od 70 hiljada putnika "Šarganskom osmicom" i ostvarili prihod od 32 miliona dinara. Ukupno smo lane na "Šarganskoj osmici" od prevoza putnika, smeštaja gostiju i ugostiteljskih usluga zaradili oko 71 milion dinara. Iako su nam kapaciteti ograničeni, želimo da zadržimo visok nivo kvaliteta usluge, a u skladu sa mogućnostima povećamo broj putnika i turista, a samim tim i prihode, - rekao je Simonović.

On je najavio da će letnja sezona trajati do 31. oktobra i da će u tom periodu "Nostalgija" saobraćati redovno na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi dva puta dnevno, u 10.30 i u 13.30 sati, a da će u slučaju povećanog interesovanja gostiju u saobraćaj biti uvedeni i vanredni polasci u 8.00 i u 16.20 sati.

Zimska sezona trajaće ove godine od 25. decembra do 25. januara, a u tom periodu "Nostalgija" će saobraćati na relaciji Mokra Gora – Jatare, sa polaskom u 11.40 sati.
Muzejski voz na relaciji Mokra Gora – Višegrad počeće da saobraća 27. aprila i tokom maja i juna ići će jednom nedeljno i to subotom, sa polaskom iz Mokre Gore u 11.15 sati, dok će tokom jula i avgusta voz iz Mokre Gore za Višegrad saobraćati subotom i nedeljom u 11.15 sati, ali je Simonović najavio mogućnost da ukoliko bude bilo interesovanja turista, voz za Republiku Srpsku saobraća i češće.
Leave a Reply.