Picture
Italijanski konzorcijum "IV Italiana construzioni -consorzi Armatori Ferroviari Italy" počeo je izgradnju nove deonice dvokolosečne pruge na Koridoru 10, od stajališta Gilje, preko Ćuprije, do Paraćina,  za brzine od 160 kilometara na sat.


Reč je o deonici od 10,5 kilomatara koja treba da bude završena za 415 dana, do aprila 2014. godine, a koštaće 16,2 milona evra. Sredstva su iz kredita Evropske investicione banke. Radovi su počeli od Gilja pre deset dana, a kiša koja pada gotovo svaki dan i duboko blato usporavaju rad i ljudi i mašina, ističu radnici.

"Radove smo počeli u nevreme s obzirom na vrstu posla, i kiša nas poprilično ometa, ali ne odustajemo od zadatih rokova", izjavio je odgovorni izvođač radova, inženjer Željko P. Marković.

"Imamo problema i sa eksproprijacijom zemljišta, ali nastojimo da poslove završavamo u roku i kvalitetno kako je projektom predviđeno", ističe Marković i dodaje da oko nezavršene eksproprijacije pomoć pruža lokalna zajednica te da se nada da će rokovi biti ispoštovani.

On je naveo da je na poslu angažovano 80 ljudi, i da je trasa podeljena na dva dela - prvi deo od Gilja do novog železničkog mosta na Velikoj Moravi koji je u izgradnji, i drugi od mosta na Velikoj Moravi do železničke stanice u Paraćinu.

"Sa 80 odsto trase smo skinuli humus i sada smo anagažovani na objektima koji zahtevaju najviše vremena, kao što je izgradnja nadvožnjaka preko puta R 214 kod Mijatovca", rekao je Marković.

On je napomenuo da su radnici na trasi naišli na organski otpad od spaljenih životinja iz kafilerije u Ćupriji, koji je odlagan bez projekta, te da su na toj stacionaži prekinuli radove.

"To nam je popriličan problem, koji, čini se, projektant nije dobro sagledao. Investitor, Železnice Srbije su se tim povodom obratile nadležnom ministarstvu i čekamo odgovor", rekao je Marković.

Ugovor o izgradnji pruge Železnice Srbije i italijanski konzorcijum potpisali su 2.jula prošle godine u Beogradu. 


Comments
Leave a Reply