Železnice Srbije su posle dve godine na pruzi Zaječar - Požarevac ponovo uvele u redovan saobraćaj dizel motorni voz serije 710, što će omogućiti putnicima iz tog dela Srbije železničku vezu do Beograda.
Generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović, poručio je, prilikom obilaska železničke stanice u Zaječaru, da železnica nije zaboravila taj kraj, koji je poslednjih dvadesetak godina bio u potpunosti zapostavljen.

"Za železnicu ovaj voz ne znači mnogo, ali znači mnogo za građane ovog kraja", istakao je Simonović.

Prema njegovim rečima, po nabavci novih vozova srpske železnice će uključiti u saobraćaj u tom regionu još dva putnička voza.

"Sigurnost, bezbednost, urednost, redovitost i pouzdanost železnickog saobracaja su imperativ na osnovu koga moramo graditi i vratiti poverenje naših putnika", naglasio je generalni direktor Železnica Srbije.

On je dodao i da je zabeleženo neznatno povećanje obima prevoza iz Zaječara.

"Odavde se godišnje preveze oko 700.000 tona robe. U prvih pet meseci ove godine, obim prevoza povećan je za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine", naveo je Simonović.

Razlog nemogućnosti većeg povećanja obima posla u prevozu robe i putnika su starost pruga i nedostatak voznih sredstava, rekao je on.

Prvi čovek srpskih železnica je napomenuo da je tačno da voz od Zaječara do Beograda putuje osam sati, ali i da je cena karte duplo jeftinija u odnosu na cenu autobuske.

Železnica očekuje bolju saradnju s lokalnom samoupravom radi poboljšanja kvaliteta železničkog transporta, rekao je Simonović, i dodao da u Zaječaru lokalna samouprava nije pokazala dovoljno interesovanja.

Dizel motorna garnitura će po redu vožnje iz Zaječara polaziti u 23.01 sati i preko stanica Vražogrnac, Bor, Majdanpek i Rabrovo-Klenje stizati u Požarevac u 3.55 sati, odakle će putnici drugim vozom u 04.30 sati moći da krenu za Beograd, gde po redu vožnje stižu u 6.59 sati.

Voz će iz Požarevca u povratku polaziti u 10.20 sati i u Zaječar stizati po redu vožnje u 15.16 sati.

Putnici iz Beograda moći će da krenu u 7.35 sati, da bi stigli u Požarevac u 10.04 i odatle u 10.20 sati dizel motornim vozom nastavili za Zaječar.

Leave a Reply.