-Čast mi je što smo danas u ime "Železnica Srbije", a u skladu sa dogovorom srpskih železnica i  ministra bez portfelja Aleksandra Vulina, pustili prvi voz posle višegodišnje pauze na relaciji Beograd – Kraljevo – Kosovska Mitrovica – rekao je danas, 25. oktobra,  generalni direktor  "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović prilikom otvaranja nove železničke stanice "Kosovska Mitrovica – Sever" i uspostavljanja direktne železničke veze između Kraljeva i severnog dela Kosovske Mitrovice.
Picture
Foto: Milan Tomovic sisnis.com
On je čestitao na brzo urađenom zajedničkom poslu „Železnica Srbije“ i lokalne samouprave Kosovske Mitrovice, na osposobljavanju pruge i stanične zgrade i izrazio nadu da će od sledećeg reda vožnje, a u skladu sa potrebama žitelja ovog kraja, biti uvedeno još železničkih linija.

- Možemo biti ponosni što smo danas vozom, koji je inače simbol svake države, pa i naše, stigli u Kosovsku Mitrovicu. Ovo je samo prvi segment naše saradnje sa lokalnom samoupravom. Od danas će ovaj voz redovno saobraćati dva puta dnevno u oba pravca, po redu vožnje koji je utvrđen između „Železnica Srbije“ i lokalne samouprave. Današnjim dolaskom šaljemo poruku građanima koji ovde žive da, u skladu sa politikom Vlade Republike Srbije, činimo sve kako bi našem narodu na ovim prostorima bilo bolje - istkao je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

-Država Srbija se ne povlači sa Kosova i Metohije, ona radi na jačanju svih institucija, a dokaz za to jeste i otvaranje železeničke stanice u Kosovskoj Mitrovici. Puštanje u saobraćaj ovog stajališta  mnogo će značiti ne samo građanima Kosovske Mitrovice već i našoj braći koja žive južno od Ibra, jer će njihovo putovanje ka centralnoj Srbiji od danas biti brže i lakše – izjavio je Krstimir Pantić, zamenik direktora Кancelarije za Kosovo i Metohiju  i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Između Kraljeva i severnog dela Kosovske Mitrovice od danas, 25. oktobra, saobraća novi dizel motorni voz, koji je do sada saobraćao samo do Zvečana.

Novi putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraćaće svakoga dana i to po dva puta dnevno. Voz će iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu - Sever polaziti u 6.55 sati (stiže u 10.28 sati) i u 14.45 sati (stiže u 18.18 sati), a iz stanice Kosovska Mitrovica – Sever za Kraljevo u 10.39 sati (stiže u 14.15 sati)  i u 18.29 sati (stiže u 22.05 sati)
Voz između Kosovske Mitrovice - Sever i četiri kilometra udaljene stanice Zvečan putuje svega pet minuta, do Kraljeva udaljenog 144 kilometara oko tri i po sata, a do Beograda je potrebno devet sati.

U osposobljavanje pruge Zvečan – Kosovska Mitrovica – Sever za saobraćaj uloženo je nešto više od 4 miliona dinara.

„Železnice Srbije“ osposobile su ovu pružnu deonicu za bezbedаn i uredan železnički saobraćaj, a uređene su i železničke stanice Lešak, Leposavić, Ibarska slatina i Zvečan. Lokalna samouprava je kompletno adaptirala objekat gde je smeštena putnička blagajna i čekaonica. Takođe, izgrađen i peron dužine 50 metara sa pripadajućom opremom, osvetljenjem i svim uslovima za kvalitetan i bezbedan ulazak putnika u voz i izlazak iz njega.

Na ovaj način „Železnice Srbije“ ispunile su obećanje dato 29. jula na sastanku sa ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom da će biti uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Kraljeva i Kosovske Mitrovice – Sever.

Uspostavljanjem redovnog železničkog saobraćaja stanovništvu sa Kosmeta biće omogućeno da na najlakši i najjeftiniji način stigne do centralnog dela Srbije, bilo da je reč o đacima, studentima, porodicama ili poslovnim ljudima. Samo u Kosovskoj Mitrovici studira oko tri hiljade studenata koji svakodnevno putuju iz drugih gradova Srbije, pa je samo na osnovu toga jasno koliko je uspostavljanje direktnog putničkog železničkog saobraćaja na ovoj relaciji bilo više nego značajno, opravdano i korisno.
Poslednji put je putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraćao u martu 2008. godine, dakle pre punih pet i po godina.

Ono što je za putnike takođe izuzetno bitno jeste da je red vožnje novog voza usklađen sa vremenima putovanja vozova iz Kraljeva ka drugim delovima Srbije. Tako da kada putnik jutarnjim vozom iz Kosovske Mitrovice – Sever stigne u Kraljevo, već za 25 minuta ima voz za Lapovo, a za 35 minuta za Požegu. Popodnevni voz za Kraljevo ima vezu za Lapovo nakon samo 10 minuta.

Novi dizel motorni voz serije 711 je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim međunarodnim standardima. Voz može da se kreće brzinom od 120 km/sat.

Dizel motorni voz, koji će od danas saobraćati između Kraljeva i severnog dela Kosovske Mitrovice, jedna je od dvanaest železničkih garnitura koje su „Železnice Srbije“ nabavile od ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke „Eurofime“ od 43 miliona švajcarskih franaka. 

U svim regionima širom Srbije gde su ovi novi vozovi uvedeni u saobraćaj, ocene putnika bile su izuzetno pozitivne, broj prevezenih putnika na tim relacijama povećan je između 25 i 50 odsto, a železnica je postala glavni prevoznik.

Od kako je novi dizel motorni voz serije 711 decembra prošle godine, sa novim redom vožnje, počeo da saobraća između Kraljeva i stanice Zvečan, popunjenost kapaciteta je oko 80 odsto, pa će produžetak linije do mosta u Kosovskoj Mitrovici doprineti daljem povećanju broja putnika, koji više neće morati da koriste drumski prevoz i tako se izlažu dodatnim troškovima.

Po prvi put putnici iz severnog dela Kosovske Mitrovice  moći će u novoj stanici da kupe vozne karte za sve železničke pravce u Srbiji.

Povratna karta između Kosovske Mitrovice – Sever i Zvečana je svega 102 dinara, između Kosovske Mitrovice – Sever i Kraljeva je 716 dinara, a cena povratne karte do glavnog grada je 1.580 dinara. Za vozove višeg tarifskog ranga doplata je 100 dinara za brzi i 200 dinara za inter siti voz.

Za razliku od železničkog prevoza, povratna autobuska karta između Beograda i Kosovske Mitrovice – Sever je oko 2.430 dinara, a između severnog dela Kosovske Mitrovice i Kraljeva oko 1.200 dinara.
 


Comments
Leave a Reply