Oko hiljadu radnika FAP-a iz Priboja, danas u 08.35 sati, blokiralo je međunarodnu prugu Beograd – Bar u železničkoj stanici Priboj, u okviru svojih socijalnih protesta.
Železnički saobraćaj je u prekidu i za sada nema informacija o završetku štrajka radnika FAP korporacije.
Picture
Foto: B92
Putnički voz koji je u 02.45 sati iz Beograda krenuo za Prijepolje, zaustavljen je u Priboju i kompozicija će biti vraćena nazad za Beograd. Međunarodni putnički voz koji je u 09.10 sati iz Beograda krenuo za Bar, saobraćaće samo do Užica.

Međunarodni teretni voz, koji saobraća iz pravca Crne Gore, odnosno Bijelog Polja, za Srbiju, biće zaustavljen u Prijepolju, dok jedan teretni voz čeka u Požegi da krene za Crnu Goru. Tovareni vozovi sa Fiatovim automobilima prošli su blokadu i saobraćaju ka Baru, a prazna kompozicija za prevoz Fiatovih automobila saobraća iz pravca Crne Gore ka Srbiji i biće zaustavljenа u Prijepolju.

Ukoliko se pruga ne odblokira, međunarodni putnički voz koji večeras u 20.10 sati iz Beograda kreće za Bar, sa grupom kola iz Subotice i Novog Sada najverovatnije će, bez natovarenih automobile i bez spavaćih i kušet kola, saobraćati samo do Užica. Međunarodni putnički vozovi iz Crne Gore ka Beogradu saobraćaće zbog blokade pruge samo do železničke stanice Prijepolje.

Za sada “Železnice Srbije” ne organizuju autobuski prevoz između železničkih stanica Prijepolje i Užice, ali se i takva mogućnost razmatra.

Podsećamo da je pruga Kraljevo – Kragujevac već šesti dan blokirana.

„Železnice Srbije“ zbog ovih blokada pruga i otkazivanja putničkih i teretnih vozova trpe velike direktne i indirektne štete, iako socijalni protesti radnika u Priboju i Kragujevcu ni na koji način nisu povezani sa železnicom.

Uz sve uvažavanje prava na radničke proteste, „Železnice Srbije“ podsećaju  da pruge ne bi smele biti mesta na kojima će se takvi protesti organizovati. Naime,  blokade pruga direktno ugrožavaju bezbednost saobraćaja, a železničare i železnicu onemogućavaju da realizuju ugovorene obaveze i ostvaruju transportne prihode u putničkom i robnom prevozu.  

„Železnice Srbije“ zato izražavaju nadu da će blokade barske i kragujevačke pruge što pre biti okončane, a saobraćaj u najkraćem roku normalizovan.
Leave a Reply.