Međunarodni voz koji je krenuo preksinoć iz Beograda za Bar na odredište je stigao tek jutros u četiri sata, nakon putovanja od rekordnih 32 sata.
Voz je već iz stanice u Beogradu krenuo sa 80 minuta zakašnjenja, da bi se prvo pokvario u Barajevu, gde je ostao do sedam ujutro, a u Kolašin stigao tek juče u 22.50, pišu podgoričke "Vijesti".   Tada je počela još veća muka putnika, jer su ubrzo opet stali u tunelu kod Kolašina i tu ostali gotovo sedam sati. Tek oko 23 sata sinoć su krenuli za Podgoricu iz Kolašina, a na odredište su stigli već potpuno iscrpljeni jutros u četiri.   Jovan B. iz Beograda je sa porodicom krenuo za Crnu Goru preksinoć, jer je trebalo da bude u Podgorici juče ujutru. Međutim, kako kaže, voz se pokvario u Barajevu i ostao na stanici.
- U vreme kada je trebalo da budemo u Podgorici, mi smo bili na 27 kilometara od Beograda. Niko nas nije obavestio da ćemo skoro 11 sati provesti u Barajevu - kaže Jovan. Voz s 10 vagona bio je prepun putnika.
- Nisam mogao da spavam čekajući da se nešto desi. Pitao sam konduktere, ali oni nisu znali da mi daju odgovor kada će voz krenuti - kaže revoltirani putnik.

CRNOGORSKA ŽELEZNICA: ZA SVE JE KRIVO NEVREME I UDAR GROMA

To je, međutim, bio samo početak mučnog putovanja, jer je voz na kraju u Bar stigao tek jutros u 4 sata, nakon 32 časa putovanja. U crnogorskoj železnici rekli su za "Vijesti" da je za sve krivo nevreme, odnosno udar groma.

Iz Železničke infrastrukture Crne Gore saopšteno je da je zbog “velikog nevremena i atmosferskog pražnjenja u ukrsnici Lutovo, u 15 i 53 došlo do havarije u energetskom postrojenju, što je izazvalo prekid železničkog saobraćaja”.

Direktorka Sektora za međunarodni saobraćaj u Železničkom prevozu Rajka Marinović rekla je "Vijestima" da je nevreme napravilo velike probleme na pruzi, da su angažovali sve ljude da se putnici prevoze autobusima, pošto je saobraćaj bio prekinut na više mesta i da se odsečenim putnicima dostave hrana, piće i mleko za decu.

  - Najveći problem predstavlja međunarodni voz koji je ostao kod Trebaljeva jer je tu zbog nepristupačnosti terena nemoguće autobusima prihvatiti putnike - rekla je Marinović.

Voz je pokrenut sa mesta i u Trebaljevu kod Kolašina je došlo do kvara na lokomotivi Železnica Srbije. Iz Bijelog Polja je angažovana pomoćna lokomotiva koja je povukala voz za Kolašin.

Objašnjenja crnogorske željeznice da je voz kasnio satima u Srbiji i da je problem u Crnoj Gori nastao zbog više sile, odnosno nevremena, nisu mnogo značila iscrpljenim putnicima u vozu.

Novica Krvavac kaže da je sinoć pešice prugom došao do stanice Trebaljevo. Voz je, kako je rekao, i tada stajao u tunelu na kilometar od stanice, iako je iz ŽICG pre toga saopšteno da je izvlačenje voza dizel lokomotivom već počelo.

On kaže da su putnici u vozu ogorčeni i iscrpljeni i da je bilo bolesnih ljudi.

- Ljudi su ogorčeni, kako i ne bi kada se dešavaju ovakve stvari. Jedna žena mi je tražila mleko za dete, drugoj je bilo loše. Voz je pun premorenih ljudi. U vozu je mnogo dece, starih i bolesnih. Ovo je užasno. Nemamo nikakve informacije, kondukteri, takođe, ne znaju baš mnogo. Mnogi bi da nije nepristupačan teren sišli na magistralu da stopiraju i prebace se do Podgorice. Ovako u ovoj nedođiji stojimo satima bez ikakvih uslova i bez vode - rekao je Krvavac "Vijestima" dok je voz još bio blokiran.

 


Comments
Leave a Reply