Muzejski voz Romantika od danas, nakon tri godine pauze, ponovo saobraća do Sremskih Karlovaca. Sezona Romantike je otvorena promotivnom vožnjom na relaciji Beograd-Sremski Karlovci, a tokom putovanja generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović, najavio je da će Romantika prvu redovnu vožnju na toj relaciji imati 31. maja.
Simonović je rekao Tanjugu da će Romantika biti u objedinjenoj muzejsko-turističkoj ponudi srpskih železnica, u kojoj je i Plavi voz i Nostalgija na Šarganskoj osmici.

Železnice Srbije će u narednih mesec dana razgovarati sa predstavnicima turističkih mesta širom zemlje, kako bi se utvrdio program vožnji za ovu godinu i oživeli turistički potencijali železnice, rekao je Simonović.

Kako je dodao, srpske železnice žele da ožive stare vozove ne samo zbog ljubavi prema njima, već i zato što za njih postoji interesovanje u zemlji i inostranstvu i mogu da donesu dobru zaradu.

Prema njegovim rečima, muzejski voz Romatika je do pre samo nekoliko dana bio napušten, na sporednom koloseku Železničke stanice u Beogradu.

Vagoni su sada sređeni i danas je obavljena promotivna vožnja na relaciji Beograd- Sremski Karlovci, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ruskih džavnih železnica, kineskih investitora i drugih partnera železnice, kao i predstavnici Vlade Srbije i pojedinih ambasada u Beogradu.

Oni su se, uz muziku, sa železničarima podsetili kako je nekada izgledalo putovanje vozom.

Vagoni Romantike su stari više od 50 godina, ali su uređeni onako kako su izgledali 30-ih godina 19. veka. Putnici se najviše interesuju upravo za vožnju od Beograda do Sremskih Karlovaca, zbog čega železnice taj voz i uvode u redovan saobraćaj.

Romantika je u 2011. godini imala svega šest redovnih vožnji, a u 2012. pet vožnji.

Tokom putovanja predstavnici Železnica Srbije predstavili su projekat modernizacije pruge Stara Pazova-Novi Sad, koji će se finansirati iz ruskog kredita, kao i planove za razvoj železničke infrastrukture od Novog Sada ka Subotici.

Simonović i predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović su potpisali 15. aprila u Beogradu protokol o saradnji na modernizaciji pruge Stara Pazova - Novi Sad, koji definiše novi koncept izgradnje dvokolosečne pruge kroz Sremske Karlovce.

Izvor: TanjugLeave a Reply.