Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o železnicama i dva predloga zakona iz oblasti plovidbe i transporta.
Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić rekao je da se Predlogom zakona o železnicama stvaraju uslovi za otvaranje tržišta i pojavu više železničkih prevoznika što će, kako je naveo, pojačati konkurenciju i poboljšati uslove prevoza.

Novi zakon će omogućiti veću efikasnost i osnovu za reformu železnica Srbije, kao i primenu evropskih propisa, rekao je Mrkonjić poslanicima tokom obrazlaganja tog predloga.

Predlog zakona o železnicama bio je u prošlom skupštinskom sazivu dva puta na dnevnom redu, ali nije usvojen.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ponovio je tokom rasprave stav stranke da će podržati Predlog zakona o železnici ako bude usvojen njen amandman kojim traži da pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave mogu da upravljaju železničkom infrastrukturom na svojoj teritoriji.

Poslanici opozicije kritikovali su Vladin Predlog zakona o železnicama, navodeći da on ne rešava glavni problem u tom javnom preduzeću - partijsko rukovođenje i loše stanje železničke infrastrukture.Leave a Reply.