Predstavnici železnica Srbije i Mađarske potpisali su danas Memorandum o razumevanju čiji je cilj modernizacija saobraćaja na relaciji Beograd-Budimpešta, a ukupna vrednost projekta je 1,5 milijardi evra.
Radi se o deonici koja je duga oko 400 kilometara, a na kojoj bi bilo moguće postići brzine i veće od 160 kilometara na sat.

U pitanju je zajednički projekat dve države, a sredstva bi trebalo da se obezbede iz kineskog kredita koji je na raspolaganju centralnoevropskim zemljama.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić rekao je da se danas vozom putuje osam sati između Beograda i Budimpešte, i istakao da će za dve do tri godine, nakon realizacije projekta, voz na toj relaciji moći da stigne za tri do četiri sata. Mrkonjić je podsetio da se još 1991. godine pregovaralo sa Mađarima o izgradnji drugog koloseka pruge za vozove velikih brzina između Beograda i Budimpešte.

Ovo bi, prema njegovim rečima, trebala da bude pruga za brzine veće od 160 kilometara na sat, sa dva koloseka, elektrificirana i da se koristi za mešoviti saobraćaj.

Kako je Mrkonjić kazao, nema velikih problema vezanih za eksproprijaciju, bitno je samo obezbeđenje sredstava i brza realizacija.

Svaki minut uštede u vožnji u železnicama Evrope donosi tri miliona evra koristi. Ako putujemo osam sati do Budmpešte, a to vreme smanjimo na ta tri do četiri sata, to govori o značaju ovog projekta, dodao je Mrkonjić.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je naveo da je ukupna vrednost projekta oko 1,5 milijarde evra, dok srpski deo iznosi oko 870 miliona.

Kako je objasnio, pruga se remontuje i delimično gradi na postojećem potezu Beograd - Novi Sad - Subotica, na dužini od oko 200 kilometara.

Pruga je projektovana za brzine od 160 kilometara na sat , pri čemu postoje uslovi za brzine od 200 klometara na jednoj deonici, dok na manjem delu postoje uslovi za 120 kilometara na sat, jer nije mogla da se menja postojeća struktura, kazao je Simonović.

On je naveo da je urađen idejni projekat na jednom delu pruge, dok glavni tek treba da se radi.

Iako će za njegovu izradu trebati oko godinu dana, to nas ne sprečava da radimo na deonicama na kojima već imamo izrađene projekte, kao što je deonica Stara Pazova - Novi Sad, čija će izgradnja početi već na proleće.

Simonović je kazao da Železnice Srbije nemaju novca u budžeta za ovaj projekat, ali će on biti realizovan uz pomoć Vlade Srbije.

Generalni direktor Mađarskih državnih železnica Ilona David je kazala da će nakon potpisivanje Memoranduma početi intenzivan operativni rad među inženjerima obe zemlje.

''Dogovorili smo se da će u drugoj polovini juna u Beograd doći naši stručnjaci za projktovanje i da će rezultati tih dogovora biti uključeni u Strategiju razvoja saobraćaja Mađarske, koja je u izradi, a čiji je jedan od prioriteta železnička pruga između Beograda i Budimpešte'', dodala je David.

 Leave a Reply.