"Železnice Srbije" 15. oktobra, posetili su predstavnici Nemačkih državnih železnica (DB International) i razgovarali sa čelnim ljudima srpskih železnica o unapređenju saradnje dveju železnica sa dugom tradicijom prijateljskih odnosa.
Picture
Foto: Google
Predstavnici srpskih železnica upoznali su nemačke kolege sa planovima na polju restrukturiranja, obnovе i razvojа postojeće železničke infrastrukture i voznih sredstava, kao i izazovima koje ih očekuju na tom planu.

“Železnice Srbije se nalaze u intenzivnom procesu restrukturiranja. Stvaramo preduslove da bi u narednoj godini mogli da ispunimo zahteve Vlade i Evropske unije. Ušli smo u proces modernizacije infrastrukture i imamo veliki broj gradilišta, a do kraja ove godine očekujemo pokretanje dva nova projekta koji se odnose na radove u Beogradskom železničkom čvoru. Iduće godine krećemo sa obnovom pruga i planiramo da izvedemo radove na oko 120 kilometara naše mreže. Imamo obezbeđene izvore finansiranja i za radove koji će biti izvođeni od 2015. do 2017. godine. Jedan od ključnih problema sa kojim se suočavamo vezan je za vreme koje je potrebno za pripremu i realizaciju projekata i tu ima prostora za unapređenje efikasnosti”- rekao je izvršni direktor Predrag Janković. Nemačka strana istakla je posebnu važnost jačanja saradnje kako između nemačkih i srpskih železnica, tako i evropskih železnica uopšte. Predstavnici nemačkih državnih železnica naglasili su vrednost razmene iskustava u tom pogledu i jasno istakli da žele da pruže podršku srpskim železnicama u ovom osetljivom momentu.

Zajednička ocena je da je završetak radova na železničkom Koridoru 10 i podizanje nivoa kvaliteta infrastrukture od vitalnog značaja za obe strane. Veliki potencijal ovog transportnog pravca ogleda se u povezivanju prostora centralne Evrope i Turske, što je prilika koju obe železnice moraju iskoristiti.

Leave a Reply.