Picture
„KARGO 10“, projekat i zajedničko preduzeće železnica Srbije, Slovenije i Hrvatske  u međunarodnom teretnom železničkom transportu, hitno mora da se pokrene i ubrza, kako bi se na transportnom tržištu značajne količine roba sa drumova i drugih železničkih pravaca preusmerile na magistralni Koridor 10. Već u narednih mesec dana „Železnice Srbije“ pripremiće predlog kako da se aktivnosti na pokretanju projekta „Kargo 10“ maksimalno intenziviraju, nakon čega će stavovi biti usaglašeni na sastanku stručnih timova u Sloveniji, a promocija zajedničke ponude u međunarodnom teretnom železničkom saobraćaju na Koridoru 10  biće organizovana na Sajmu logistike, početkom juna u Minhenu. Ovo je zaključeno danas u Beogradu, na sastanku generalnog direktora „Železnica Srbije“ Dragoljuba Simonovića, sa delegacijom Slovenskih železnica, koju je predvodio generalni direktor Dušan Mes. Tema sastanka bila je kako da se maksimalno ubrzaju aktivnosti na oživljavanju međunarodnog projekta „Kargo 10“ u teretnom železničkom saobraćaju, koji zajednički organizuju „Železnice Srbije“, Slovenske železnice i Hrvatske železnice.

Srpske železnice će u narednom periodu preduzeti organizacione i normativne aktivnosti da se putovanje međunarodnih teretnih vozova kroz našu zemlju što više skrati. Samo skraćivanjem vremena potrebnog za granične formalnosti sigurno ćemo moći da vreme putovanja međunarodnih teretnih vozova skratimo za par sati, a boljom organizacijom prevoza u projektu „Kargo 10“ učinićemo i transport efikasniji.
„Železnice Srbije“ podržavaju ovaj projekat, u tome imamo i podršku Ministarstva za saobraćaj i sada je na stručnim timovima železnica zadatak da to što pre učinimo" - rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.

Čelnici dveju železničkih uprava složili su se da zajedničku ponudu u međunarodnom saobraćaju treba učiniti što konkurentnijom po ceni i brzini transporta. Da bi se to postiglo, zajednička kompanija „Kargo 10“ moraće da što više ide u susret klijentima, da se maksimalno smanji vreme putovanja i zadržavanje vozova na granicama zbog graničnih i carinskih formalnosti, ali i da se administrativne formalnosti obavljaju bez posrednika i na jednom mestu.

Do sada je u okviru projekta „Kargo 10“ prevezeno nešto više od 40 hiljada tona drvenih paleta iz Paraćina za italijansku Sežanu, što predstavlja najbolju preporuku za intenziviranje ovih aktivnosti.

Predstavnici Slovenskih železnica najavili su mogućnost da se u ponudu „Kargo 10“ uključe i Italijanske železnice, sa ciljem zajedničkog, kvalitetnijeg i konkurentnijeg nastupa na transportnom tržištu, ali i da se ponuda proširi i na Makedoniju. Dogovoreno je i da srpske železnice ubrzaju remonte teretnih vagona u pogonima niškog MIN-a,da bi se što pre mogli realizovati prevozi kvarcnog peska za slovenačke potrebe. 
Leave a Reply.