Novi rukovodioci optužuju prethodne za propuste, a kazneni penali kod banaka će dostići iznos od deset miliona eura.

Čak i kada dobiju kredite za obnovu i razvoj, pojedina javna preduzeća u Srbiji ih ne koriste. Železnice Srbije sada moraju da plaćaju penale jer ne koriste sredstva.

Novi rukovodioci optužuju prethodne za propuste, a kazne kod banaka će dostići iznos čak deset miliona eura.

Lokalni voz na relaciji Goričani – Čačak je kompozicija koja kruži prugama Srbije i Jugoslavije već nekoliko decenija. O stanju voza svedoče prljavi prozori, zarđala i dotrajala vrata...

Lokalnim prugama svaki dan vozi se penzioner Slavoljub Vitorović iz Čačka. Kaže da su vagoni u jako lošem stanju.

Žali se da blagajne u manjim mestima često ne rade, pa kartu mora da kupi u vozu, gde je mnogo skuplja.

On je kazao: "Žalosno je stanje železničkih stanica od Čačka do Kraljeva. Ne znam na drugim prugama kakva je situacija, ali recimo železnička stanica u Goricama odakle sam ja sad došao je u katastrofalnom stanju".

Problema u Železnicama Srbije je mnogo. Puste stanice, stari vozovi, male plate. To preduzeće dobija kredite, ali ih ne koristi. Novi direktor kaže da prošlo rukovodstvo nije znalo da povuče odobrena sredstva i organizuje raspisivanje tendera, zbog čega sada novo rukovodstvo plaća penale.

"Nažalost i dalje plaćamo penale. Takav je ugovor sa bankama da dokle god ne iskoristimo ta sredstva, plaćaće se ono što niste iskoristili i to nas košta sigurno desetak miliona evra", pojasnio je generalni direktor AD "Železnice Srbije" Dragoljub Simonović.

Neiskorišćeni krediti

Železnice nisu iskoristile dva kredita Evropske banke od 200 miliona eura, za nabavku novih vozova i lokomotiva i za modernizaciju pruga na Koridoru 10.

Zbog toga što Železnice Srbije nisu povukle odobrena sredstva iz Evropskih fondova to javno preduzeće sada je primorano da plati kaznene penale i to na osnovi kamata i poreza u iznosu od milion i po evra.

Ekonomisti kažu da Evropska banka za obnovu i razvoj sa punim pravom kažnjava Srbiju što ne koristi kredite. Blokiran novac je mogao neko bolje organizovan da iskoristi.

Ekonomista Milan Kovačević je rekao: "To je za nas velika šteta jer je na Koridoru 10 naša železnica u krajnjem lošem stanju i to već odnosi neke tranzite na neke druge strane. A sa druge strane, železnica je čitava u veoma lošem stanju i prosto je neverovatno da zbog toga nije sve dobro organizovano prosto i dalje propada, železnica i ne koristi ono što bi mogla da se popravi".

Iako ne povlači novac od već odobrenih kredita, Srbija se zadužila i kod Rusije za potrebe železnice. Ministri finansija dvije zemlje nedavno su potpisali ugovor o kreditu od 800 miliona dolara za potrebe modernizacije željezničke infrastrukture.

 


Comments
Leave a Reply