Ovom prilikom želim da vas upoznam sa jednom od najboljih i najodgovornijih otpravnica vozova na železnici Srbije. Sa gospođom Draganom Gagić dogovorio sam kratak intervju, u kome će nas ona, između ostalog upoznati sa prirodom njenog posla-posla otpravnika vozova na železnici.

1. Dobar dan, gospođo Gagić! Molim vas, opišite mi za početak radno mesto otpravnika vozova na AD "Železnice Srbije".

Dobar dan! Posao otpravnika vozova je veoma komplikovan, delikatan, složen, ali i lep posao. Otpravnik vozova dužan je da vozovima obezbedi ulaz, prolaz i izlaz na bezedan način kroz stanicu. Otpravnik vozova rukuje pultom pritiskanjem odgovarajućih tastera, formira put vožnje tj. uključuje signale da bi voz bezbedno ušao u stanicu i nastavio vožnju. Otpravnik vozova je dužan da voz sačeka na propisanom mestu, isprati manipulaciju putnika ili robe, i na bezbedan način otpremi voz iz stanice.

2. Koliko ste dugo zaposleni na železnici Srbije kao otpravnica vozova? Da li volite svoj posao?

Na železnici Srbije sam zaposlena od 1992. godine i volim svoj posao.

3. Kakvi su vaši odnosi sa kolegama železničarima?

Odnosi su potpuno korektni, poštovanje između nas je obostrano.

4. Da li kroz život idete puni optimizma, pesimizma ili ste realista? Da li verujete u poboljšanje srpskih železnica u budućnosti?

Ja sam otimista, verujem u poboljšanje srpskih železnica.

5. Pre ovog intervjua, rekli ste nam da imate dva sina. Da li će i oni biti železničari, i da li će nastaviti porodičnu tradiciju?

Da, imam dva sina. Obojica su upisali Železničku tehničku u Beogradu. Stariji sin će biti otpravnik vozova, dok je mlađi sin koji je sada prva godina upisao smer za pregledača kola.  

6.Čast mi je bila upoznati vas, i razgovarati s vama. Želim vam sve najbolje!

Hvala, takođe! 
Picture
Otpravnica vozova, gospođa Dragana Gagić, na visini svog zadatka.
Posle ovog prijatnog razgovora, koji sam obavio sa otpravnicom vozova, gospođom Draganom Gagić, u kancelariji železničke stanice Krnjača, zaputio sam se ka Beogradu.

Pripremio: Veljko Vesić
 


Comments
Leave a Reply