Picture
-"Železnice Srbije" su više nego zainteresovane za modernizaciju pruge Beograd – Subotica i dalje ka Budimpešti. Naš stav je da Koridor 10 ima apsolutni prioritet u razvojnim planovima srpskih železnica, a modernizacija njegovog severnog kraka ka Mađarskoj je zajednička potreba i interes i naše zemlje i ovog dela Evrope. Ali, odgovor na pitanje kakva nam pruga na ovom pravcu treba i za kolike brzine će biti osposobljena, ne sme da bude stvar politike. Modernizacija pruge Beograd – Subotica je isključivo stvar odluke struke i "Železnica Srbije". Ni Ministarstvo za saobraćaj o tome ne može odlučivati bez nas. I zato nije dobro što smo za ovakav sastanak saznali pre petnaestak minuta, što se tek sad i poslednji uključujemo u razgovore sa kineskim partnerima o modernizaciji ovog pravca i što su pregovori počeli mimo srpskih železnica. Ali to je stvar odnosa Ministarstva za saobraćaj i „Železnica Srbije“. Novo poslovodstvo u srpskim železnicama nije naviklo da tako, naopako radi. Ali, Koridor 10 je kičma železničkog saobraćaja u Srbiji, vitalno smo zainteresovani za ovaj severni krak kroz našu zemlju i do kraja marta će stručne službe „Železnica Srbije“ pripremiti naše stavove o modernizaciji pruge Beograd – Subotica, posebno kada je reč o najoptimalnijim tehničkim elementima i potrebnim brzinama, - rekao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, na sastanku sa ekonomsko – trgovinskim savetnikom   Ambasade Kine u Srbiji Zhu Liangiem, koji je održan danas u Beogradu, u poslovnoj zgradi srpskih železnica.

Prema Simonovićevim rečima, treba uskladiti modernizaciju čitave pruge Beograd-Subotica-Budimpešta, a „Železnice Srbije“ spremne su da u realizaciji ovog projekta sarađuju sa Mađarskim železnicama, kako bi se na čitavoj međunarodnoj magistrali dobila najoptimalnija rešenja i brzine.

Sastanak poslovodstva „Železnica Srbije“ i predstavnika kineske ambasade u našoj zemlji organizovan je nakon što je Ministarstvo za saobraćaj proteklih dana održalo sastanke sa kineskim partnerima i mađarskim ambasadorom o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, bez uključivanja u razgovore srpskih železnica.

- Dobro je i pored svega da su ipak u razgovore konačno uključene i srpske železnice, kako bi sa stručnog stanovišta rekli šta nam treba i za šta se zalažemo, kada je o ovom projektu reč, - naglasio je Simonović, i istakao da je do sada bila predviđena modernizacija pruge Beograd – Subotica za brzinu 160 km/h, a da su geometrijske karakteristike ove trase za 200 km/h.

Gospodin ZHU Liangi je istakao da se kreditna sredstva za finansiranje ovog projekta mogu obezbediti pod različitim uslovima na tri načina,od čega su dva uz državne garancije, a treći na komercijalnim principima. On je naglasio da su kineski partneri zainteresovani da investiraju u ovaj projekat, da potrebna sredstva obezbede iz njihovih kreditnih aranžmana i da ga uspešno realizuju, ali da srpske i mađarske železnice treba da pokažu svoju zainteresovanost i potrebu za modernizacijom pruge Beograd – Budimpešta.

- Kada krajem marta dobijemo stavove stručnih službi „Železnica Srbije“, biće to zapravo prvi konkretan korak u realizaciji čitavog posla, - rekao je ekonomsko-trgovinski savetnik kineske ambasade u Srbiji ZHU Liangi.

Prema rečima pomoćnika ministra za železnički i intermodalni saobraćaj Dejana Lasice, očekuje se da uskoro Vlada Srbije svojim zaključkom imenuje radni tim sastavljen od predstavnika resornih ministarstava i železničkih uprava Srbije i Mađarske, koji će nastaviti razgovore o modernizaciji pruge Beograd – Subotica. On je podsetio i da je Evropska Unija dala donaciju od 6,8 miliona evra za izradu projektne dokumentacije za prugu Beograd – Subotica, da je projektnim zadatkom definisana brzina na ovoj magistrali od 160 km/sat i da je tenderska procedura u toku.

 


Comments
Leave a Reply