Picture
Beloruske železnice zainteresovane su da postanu poslovni partner "Železnicama Srbije", a železnička industrija dveju država mogla bi da zajednički proizvodi vagone za svoje potrebe, ali i za tržište. Takođe, beloruska privreda spremna je da ravnopravno učestvuje na tenderima za modernizaciju srpskih železnica i konkurentnim kvalitetom i cenama dođe do posla. Belorusija i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog, vezuju ih
tradicionalne i istorijske veze, pa je osim prijateljskih odnosa obostrani    interes da se unapredi i međusobna, posebno privredna saradnja.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je danas u Beogradu održao generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović sa ambasadorom Belorusije u Srbiji Vladimirom Čuševim i ekonomskim savetnikom dr Grigori Gromukom.

Sasatanak je održan u okviru priprema za najavljenu posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Belorusiji.

Ukoliko se postigne saradnja na međudržavnom nivou, "Železnice Srbije" svakako su zainteresovane za uključivanje beloruske privrede u realizaciju projekata modernizacije. Osim toga, beloruske firme mogu da učestvuju na tenderima srpskih železnica i najpovoljnijim ponudama dobiju posao na tržišnim principima, - rekao je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i beloruskog ambasadora upoznao sa aktuelnim projektima kodernizacije železničkih Koridora 10 i 11.

Beloruski ambasador posebnu zainteresovanost pokazao  je za proizvodni program i status Fabrike vagona u Kraljevu, a predstavnici srpskih železnica upoznali su ga i sa potrebama ovog preduzeća za teretnim vagonima u narednom periodu.

 


Comments
Leave a Reply