- Prvi voz u Srbiji pušten je u saobraćaj 15. septembra 1884.godine između Beograda i Niša. Već 129 godina taj  datum obeležavamo kao Dan železničara u Srbiji. Na današnji praznik naš najveći zadatak je da tu istu, prvu  prugu, danas poznatu kao međunarodni Koridor 10, stavimo u punu funkciju sa brzinama od 120 do 160 kilometara na sat. Dan železničara danas obeležavamo u vreme kada su i železnica, i Srbija u celini  u izuzetno teškom stanju, a da bi izašli iz začaranog kruga u koji  smo prethodnih decenija dospeli, neophodno je da menjamo navike, odnos prema radu i imovini koja nam je poverena, rekao je generalni direktor „Železnica  Srbije“ Dragoljub Simonović 15. septembra u Nišu, obraćajući se povodom Dana železničara po prvi put od svog imenovanja rukovodiocima železničkih čvorova, sa porukom šta od njih očekuje u narednom periodu.
Ističući da rođendan železnice danas obeležavamo radno, generalni direktor je železničarima-rukovodiocima na terenu iz cele Srbije poručio da je na njima da stvore kreativni ambijent. Infrastruktura je u strašno lošem stanju, na svega tri odsto pruge vozovi mogu da saobraćaju brzinom većom od sto kilometara na sat, vozni park je starosti između 30 i 60 godina, industrijski koloseci su uništeni, a sa vozova i pored njih krade se sve što se može ukrasti.  Kako je rekao Simonović, na šefovima  je da stanicama i pruzi vrate dušu, jer za sve nije neophodan novac, domaćinski odnos je ono što se očekuje od svakog zaposlenog,  jer u Srbiji  železničari važe za dobre domaćine svojih domova.

- Jako sam nezadovoljan ponašanjem i radom velikog broja naših rukovodioca koje sam zatekao, ali i koje sam postavio. Očekujem da posle ovog sastanka duž naših pruga ne bude više trave u koloseku,  da ne bude više rastinja koje grebe naše vozove, očekujem ljubaznost, očekujem  bolju operativnu organizaciju u smislu boljeg angažovanja materijalnih sredstava, kako bismo sa time čime raspolažemo mogli da pružimo kvalitetnije usluge u prevozu robe i putnika, poručio je prvi čovek srpskih železnica.

„Železnice Srbije“ su ove godine sopstvene prihode povećale za 1,2 milijarde dinara, što je za  18 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a rashode smanjile za 2,3 milijarde dinara ili 12 odsto u odnosu na 2012. u uslovima značajno povećanog obima prevoza u putničkom i robnom saobraćaju.
Za osam meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom  lane, „Železnice Srbije“  prevezle su  4,7 miliona putnika, što je povećanje od 26 odsto i od prevoza putnika ostvarile prihod od 1,17 milijardi dinara, što je povećanje od 5 odsto. U unutrašnjem saobraćaju broj prevezenih putnika povećan je za 45 odsto, a prihod za trećinu, red vožnje realizovan je sa 97 odsto, broj otakazanih vozova smanjen za oko 75 odsto, a zakašnjenja vozova smanjena 16 odsto.

U istom periodu prevezeno je 6,4 miliona tona robe, što je povećanje od tri odsto u odnosu na isti period lane,  a prevezeno je 90 hiljada tona robe preko plana.  Najviše je povećan prevoz robe u unutrašnjem (11 odsto ili 200 hiljada tona) i tranzitnom saobraćaju (2 odsto ili 50.000 tona). Ove godine od robnog saobraćaja ostvarili smo prihod od 5,3 milijardi dinara, što je za 6%, odnosno za 300 miliona dinara više nego u istom periodu lane.

-Ipak, bolji rezultati se tek očekuju. Pravi efekti postignutih mera koje se sada sprovode tek se očekuju naredne godine. Na tom putu ne sme biti zaostoja, niko neće biti sankcionisan ako iza sebe ima rezulate, ali ni pošteđen ako ne odgovori očekivanjima, bez obzira na sindikalnu ili političku pripadnost, poručio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović čestitajući Dan železničara svim šefovima železničkih čvorova okupljenih u Nišu i svim železničarima u Srbiji.

Na radnom sastanku u železničkoj stanici Niš železničare je pozdravio i praznik čestitao i gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić.


Izvor: Železnice Srbije
 


Comments
Leave a Reply