-"Železnice Srbije" objavile su danas javni poziv za podnošenje ponuda u otvorenom postupku za prvu fazu radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu. Finansiranje radova obezbeđeno je iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, čija je vrednost 10 miliona kuvajtskih dinara, odnosno nešto manje od 26 miliona evra, pa je javni poziv objavljen danas i u ovoj zemlji.
Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u Beograd centru, odnosno kompletno sredjivanje gradjevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu. Javni poziv otvoren je do 24. februara i njime je predvidjeno da je maksimalan rok za izvodjenje radova 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponudjena cena. Na ovaj način "Železnice Srbije" intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, a domaća građevinska operativa dobija šansu za posao i potvrdu svog kvaliteta i mogućnosti - izjavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović. Pozivom za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd centar – prva faza, obuhvaćeni su: izgradnja koloseka 3,4,7 i 8, rekonstrukcija postojećih koloseka 9 i 10, nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na podhodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika, sanacija hidroizolacije na koti 105, kontaktna mreža i izgradnja četiri trafo stanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i sistemi u podhodnicima i na peronima, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža, osiguranje stanice Beograd centar i rasputnica Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima i rekonstrukcija stanične postavnice.

Ugovor o kreditu potpisan je 10. decembra 2012. godine. Konkursna dokumentacija za ovaj posao krajem 2013. godine usaglašena je sa kuvajtskim partnerima.

Danas "Prokop" koriste samo vozovi gradske železnice "BG Voz", a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Kada „Prokop“ bude završen, stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice, tj. iz centra Beograda, čime će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad, s jedne, i oslobađanje 80 hektara atraktivnog zemljišta u Savskom amfiteatru, s druge strane. Beograd će tako dobiti modernu, savremeno opremljenu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.

Leave a Reply.