Iz ruskog kredita od 800 miliona dolara, namenjenog srpskoj železnici, 100 miliona će biti opredeljeno za kupovinu novih ruskih dizel-motornih vozova, rekao je Simonović, koji se sastao u Beogradu sa delegacijom Metrovagonmaša.

Pregovori za zaključenje ugovora su pri kraju, a prvi voz iz tog aranžmana bi mogao da stigne u Srbiju tokom 2014. godine, naveo je Simonović.

Čelnik srpske železnice je kazao da su pregovori oko nabavke tih vozova "zapeli" tokom njegove posete Moskvi pre oko mesec dana, s obzirom da su Rusi za 100 miliona dolara nudili svega 19 vozova. Simonović je rekao da je tom prilikom zatražio za te pare oko 26, 27 vozova.
"Pregovori su zapeli na samom početku i mislio sam da od dogovora neće biti ništa, pa sam predložio Metrovagonmašu da prekinemo razgovore i da nam daju zvaničnu ponudu preko dokumentacije da se ne bismo više pogađali", naveo je on.

Predstavnici Metrovagonmaša nisu, prema njegovim rečima, ispoštovali ni te rokove i juče je njihova delegacija "ekspresno" došla u Beogradu i pregovaralo se do iza ponoći.

Simonović je precizirao da je postignut dogovor o realnoj ceni, odnosno da se za vrednost od 100 miliona dolara može kupiti 25 i po vozova. To je, kako je istakao, veliki uspeh, jer je tako ponuda poboljšana za skoro 28 miliona evra.

Simonović je dodao da se sada radi na usaglašavanju nekih tehničkih detalja.

Direktor prodaje u Metrovagonmašu Andrej Vasilijev je rekao Tanjugu da su veoma zadovoljni saradnjom i pregovorima sa Železnicama Srbije i da se upravo završava ugovor za nabavku vozova, koji će se finansirati ruskim kreditom, kao i da su ostale samo da se utanače neke formalne stvari.
"Nadam se da će ugovor biti vrlo brzo zaključen i da će prvi vozovi iz tog ugovora biti u Srbiji za godinu i po dana", kazao je Vasilijev.

On je pohvalio Železnice Srbije na profesionalnom odnosu i stručnosti u vezi sa tehničkim, pravnim i finansijskim pitanjima.
"Obećavam da ćemo uraditi veoma kvalitetne vozove u skladu sa svim evropskim standardima", dodao je Vasilijev.

Železnice Srbije su ranije od Metrovagonmaša kupile 12 novih dizel motornih vozova serije 711, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "Eurofime", vrednom 43 miliona švajcarskih franaka i do sada je u saobraćaj uključeno 11 takvih garnitura.

Srpske železnice žele nabavkom još takvih vozova da unaprede železnički saobraćaja u Srbiji, s tim što će novi aranžman biti realizovan posredstvom ruskog kredita.

Železnice Srbije su prvi put nakon pune tri decenije kupile nove vozove.
Ruski dizel motorni voz je dvodelan, ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje i opremljen je najsavremenijom opremom.
Glavne komponente voza proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači i može da se kreće brzinom od 120 km/sat.
Leave a Reply.