Posle devet meseci prinudnog odmora, radnici smederevske Železare ponovo na radnim mestima. Do kraja godine planirana proizvodnja od 70 do 75 hiljada tona čelika mesečno. Stručnjaci kažu da je najvažnije postepeno povećavati količine, što je uslov za prisustvo na tržištu.
Smederevska Železara ponovo počinje sa radom, pošto će jedna visoka peć, kako je najavilo Ministarstvo finasija i privrede, biti pokrenuta u ponedeljak. Od pet i po hiljada zaposlenih sa prinudnog odmora na posao su se vratile već tri hiljade, ostali će kada počne proizvodnja, a očekuje se i primanje novih 250 radnika.

Visoka peć broj dva pripremljena je za paljenje. U Železeri kažu da su sirovine - ruda gvožđa i koks iz luke pretovareni u čeličanu. Očekivanja radnika su velika, jer su posle devet meseci prinudnog odmora ponovo na radnim mestima.

Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare kaže da je to nešto što su očekivali i čemu su se nadali.

"Nešto što je dobro ne samo za firmu, grad već i celu privredu Srbije. Verovali smo u to. Videćemo kako će biti narednih meseci, ali ono čimu se mi nadamo jeste da dobijemo i nekog strateškog partnera", kaže Prelić.

Tehnološki postupak pokretanja proizvodnje je zahtevan, pa treba nekoliko dana da potekne i prvo sirovo gvožđe. Do kraja godine planirana je proizvodnja od 70 do 75 hiljada tona čelika mesečno. Stručnjaci kažu da je najvažnije postepeno povećavati količine, što je uslov za prisustvo na tržištu.

"Mi tu moramo biti prisutni u višim fazama prerade kao što su beli limovi. Moramo se fokusirati na one proizvode iz proizvodnog asortimana koji mogu da dobace neku ekonomiju po proizvodima", kaže Nikola Majinski iz Udruženja rudnika metala, crne i obojene metalurgije.

Smederevska Železara je od januara prošle godine ponovo u rukama države. Dotadašnji vlasnik, američki Ju Es Stil otišao je iz Srbije zbog gubitaka i pada cene čelika na svetskom tržištu, a dva tendera za strateškog partnera, bila su neuspešna.


Podsetimo da se obim prevoza robe u teretnom saoobraćaju na železnici smanjio za oko 25 procenata, što je veliki pokazatelj važnosti proizvodnje u Železari. Proizvodnja u Železari doneće nove, velike prihode železnici, što je dobar put ka poboljšalnju i povećanju posla.Leave a Reply.