- Odluka da se Vršcu dodele prve dve dizel motorne garniture u potpunosti je bila opravdana. Raduje me podatak da se broj putnika na relaciji od Vršca do Beograda iz meseca u mesec sve više povećava, što nama železničarima daje dodatni motiv da svoj posao obavljamo bolje i kvalitetnije – rekao je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović,  na konferenciji za novinare održanoj danas u opštini Vršac.

Prilikom današnje posete prvog čoveka srpske železnice i njegovih najbližih saradnika vršačkoj železničkoj stanici, Tehnološkom parku i opštinskoj upravi, Simonović je najavio da su u toku pregovori sa nemačkim bankama oko realizacije kredita za elektrifikaciju pruge od Pančeva do državne granice sa Rumunijom. Prvi korak biće modernizacija i elektrificija pruge Beograd – Pančevo, i to zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita. Krajem 2015. godine iz Rusije treba da stignu nove dizel-motorne garniture od kojih će Vršac dobiti još najmanje dve, čime će se železnički putnički saobraćaj u ovom delu Banata umnogome poboljšati. Železnica kao veliki poslovni sistem svojim učešćem u ovim projektima će u svakom pogledu pomoći da se oni što brže, bolje i kvalitetnije realizuju – rekao je Dragoljub Simonović.

Generalni direktor srpskih železnica najavio je i da će u ovoj godini biti uređena železnička stanica Vršac, ali i da zaposleni moraju da daju svoj doprinos njenom lepšem i boljem izgledu.

Predsednik Skupštine opštine Vršac Jovica Zarkula zahvalio se Dragoljubu Simonoviću u ime lokalne samouprave na poseti i rekao da je ona od velikog značaja za Vršac, koji ima železničku tradiciju dugu 155 godina. – Vršačka železnička stanica jedna je od najlepših ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope i raduje nas želja poslovodstva srpskih železnica da se njena rekonstrukcija nastavi – kazao je Zarkula.

– Nastavkom izgradnje Tehnološkog parka i Intermodalnog terminala železnica će zauzeti veoma važno mesto koje će joj obezbediti značajnu ulogu u razvoju i povećati njenu uposlenost. Dosadašnja saradnja sa "Železnicama Srbije" bila je odlična, a nadam se da će ta saradnja biti još bolja, naročito kada bude završen Tehnološki park i  izgrađen Intermodalni terminal – zaključio je Zarkula.

Generalni direktor  srpskih železnica podsetio je da je prvi novi voz koji su srpske železnice kupile nakon pune tri decenije, dizel motorna garnitura serije 711 ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“, uključen u redovan putnički lokalni železnički saobraćaj 7. marta 2012. godine na relaciji Beograd Dunav stanica – Vršac. Na taj način, nakon pune tri godine, ponovo je uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Vršca i glavnog grada. Od tada do danas između Beograda i Vršca, saobraćalo je oko 3.200 putničkih vozova serije 711.


Za četrnaest meseci koliko novi vozovi saobraćaju na ovoj relaciji, srpske železnice prevezle su skoro 200 hiljada putnika. Zanimljivo je da je prošle godine između Beograda i Vršca novim vozovima prevezeno nešto više od 100 hiljada putnika, a da je isto toliko prevezeno i za prva četiri meseca ove godine. Iz meseca u mesec broj putnika raste što potvrđuje opredeljenje i srpskih železnica i države, da je modernizacija železničkih voznih sredstava i infrastrukture interes čitave Srbije.

-Železnica je sigurno na ovoj relaciji postala glavni, kvalitetan, pouzdan i tačan prevoznik, što potvrđuju i više nego pozitivne ocene putnika koji ovim vozovima putuju između Beograda i Vršca. Samo na relaciji Beograd Dunav stanica – Vršac srpske železnice tokom prošle i ove godine zaradile su oko 19 miliona dinara, odnosno skoro 170 hiljada evra – rekao je generalni direktor Dragoljub Simonović prilikom posete Vršcu.Leave a Reply.