Picture
Sindikati i Uprava „Železnica RS“ Imaju oprečne stavove o stanju u kompaniji. Uprava očekuje da Vlada preuzme deo imovine i upravljačkih ingerencija.

Doboj - Dok uprava i menadžment „Železnica Republike Srpske“ situaciju u ovoj kompaniji i ne smatraju tako lošu, Sindikati je procenjuju kao alarmantnu i opasnu po buduću sudbinu železničara.

Zvanično evidentirani gubitak za prošlu godinu od 22,7 miliona maraka sindikalci smatraju ublaženim i tvrde da je znatno veći, dok u upravi i za ukupno akumulirani od 207,8 miliona maraka imaju opravdanje.

- Nisu uračunati doprinosi za neisplaćene plate, za druge prinadležnosti za koje smo zakinuti, kao i za ono što će nam pripasti po isplatama na osnovu sudskih presuda - kaže na ovu temu predsednik Samostalnog sindikata, mašinovođa Simo Cvjetković.

Mašinovođe su tužile ŽRS zbog umanjenja plata i materijalnih troškova, nastalih zbog njihovog štrajka krajem pretprošle godine. Kao odgovor, uprava je protiv mašinovođa podnela protivtužbu pred dobojskim Osnovnim sudom tražeći da zbog štrajka solidarno plate preduzeću 380.000 evra, koliko je iznosio gubitak zbog zadržavanja vozova iz inostranstva za vreme štrajka.

- U ukupnom dugovanju ŽRS su oko 150 miliona krediti i kamate. Od 2009. godine nismo u situaciji da vraćamo kredite, pa to u naše ime čini Vlada RS, koja nam za to zaračunava zatezne kamate - pojašnjava izvršni direktor za sektor prevoza ŽRS Dragan Subašić, napomenuvši da su krajem prošle godine od Vlade RS samo formalno obavešteni da računovodstvo kompanije treba da knjiži 5,7 miliona zateznih kamata.

Sa druge strane, iz Sindikata kritikuju upravu da se ne ponaša domaćinski, ne vodi brigu o zaposlenima i uslovima njihovog rada. Cvjetković kaže da uprava enormno iznajmljuje teretne vagone, da je broj u vlasništvu ŽRS sveden na minimum, da je nova uprava potrošila neracionalno kredit koji je nasledila od ranijeg rukovodstva.

- Ostali smo praktično bez radionica, zbog čega čak 450 radnika u njima nema šta da radi, nemamo lokomotiva već se koriste uglavnom iznajmljene, strane. Među železničare se uvukao strah šta će biti sa preduzećem i njima - pesimističan je predsednik SSS, navodeći da su o svemu iz sindikata upoznali pismenim putem i novu premijerku Vlade RS Željku Cvijanović i predsednika Dodika.

Njegova razmišljanja ne deli i Dragan Subašić, tvrdeći da železnice posluju pozitivno i ostvaruju prihode, a da bi u svemu bili u dosta boljoj situaciji kada bi RS na sebe preuzela deo imovine ŽRS i upravljala njime, te na taj način i direktno vraćala kredite za infrastrukturu.

- Nerealan je odnos relevantnih subjekata prema drumskom i železničkom saobraćaju, jer su prema nama daleko manja ulaganja. Stanje nije tako strašno, kakvo se stvara u javnosti od dela nedobronamernih, odnosno „Železnice RS“ nisu u krizi - optimista je Subašić.

Bilo kako bilo, pred ŽRS je još duga godina puna izazova, prestrojavanje unutar jedne od najvećih kompanija u RS. Moguće i bolnih rezova otpuštanja prekobrojnih, jer je prema usvojenom planu restrukturiranja potrebno postojećih 3.456 zaposlenih smanjiti na maksimalno prihvatljivih za optimalno poslovanje 2.650. Konkretno, planom je predvićeno da tokom ove godine bude otpušteno 513, a da krajem 2015. godine bude manje 852 železničara.KREDIT SRBIJE
Sindikalci zameraju upravi što se popravke vagona umesto u vlastitim radionicama uglavnom vrše u Srbiji. U Upravi su pojasnili da su ŽRS dobile kredit Srbije od deset miliona evra, uz uslov da se servisiranje voznih sredstava radi u susednoj zemlji, odnosno u radionicama preduzeća „Tetravagonka bratstvo“ u Subotici i GOŠA u Smederevskoj Palanci.
Leave a Reply.