„Železnice Srbije“ su danas u Fabrici vagona „Želvoz“ u Smederevu, preuzele prvih osam putničkih vagona, remontovanih zahvaljujući ovogodišnjem Programu Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila.
Remontovana su po tri vagona sa sedištima i kušet vagona, kao i dvoje spavaćih kola, a svi vagoni će već sutra biti upućeni na obavezne probne vožnje, kako bi se što pre našli u redovnom saobraćaju, u vreme letnje turističke sezone. Prosečna cena remonta po vagonu je oko 6,5 miliona dinara, što znači da su smederevski remonteri uradili posao vredan oko 52 miliona dinara. Inače, zahvaljujući Programu Vlade Srbije za proizvodnju i remont šinskih vozila, smederevski remonter će ove godine za potrebe srpskih železnica popraviti ukupno 19 putničkih vagona, ukupne vrednosti od 131 milion dinara.

Predstavnici „Železnica Srbije“ i „Želvoza“ su se danas u Smederevu dogovorili da zajednički započnu modernizaciju putničkih vagona ugradnjom u njih klima uređaja, što do sada srpske železnice nisu radile ni kod jednog domaćeg remontera. Zajednički će najpre, kao pilot projekat, biti urađen jedan putnički vagon sa klima uređajima, što će najviše značiti za putnike, srpske železnice i sam „Želvoz“, a biće to prilika i da se u posao uključe proizvođači iz ovog regiona.

-Trenutna situacija u smederevskom „Želvozu“ je iznad naših očekivanja, jer su ispunjena obećanja o maksimalnoj angažovanosti na kvalitetnom remontovanju voznih sredstava. Putnički vagoni su remontovani mnogo bolje nego ranije, pa će se sada putnici voziti u udobnijim, komfornijim i kvalitetnijim vagonima. Ugradnjom klima uređaja u putničke vagone i modernizacijom povećava se stepen njihove iskorišćenosti.  Ovaj posao potvrđuje da je „Želvoz“ nakon niza godina na dobrom putu oporavka i mi verujemo da će fabrika ispuniti sve obaveze prema srpskim železnicama i uspešno realizovati sve ranije i ovogodišnje obaveze remonta voznih sredstava prema Programu Vlade Srbije, - rekao je direktor Direkcije za prevoz „Železnica Srbije“ Negosav Teofilović.

- Uspeli smo da stabilizujemo proizvodnju i pokažemo da možemo ds ispunimo svoje obaveze bolje nego ranije. Cilj nam je da u narednom periodu pokažemo ozbiljnost i bolji kvalitet u remontu voznih sredstava i na taj način se u punoj meri stavimo u funkciju srpskih železnica, - rekao je generalni direktor „Želvoza“ Zoran Jokić.

Vlada Srbije je za 2013. godinu izdvojila milijardu dinara za remont voznih sredstava, a ugovori su ove godine sklopljeni sa šest remontnih preduzeća. Pored „Želvoza“, Programom oživljavanja proizvodnje i remonta šinskih vozila u Srbiji obuhvaćeni su još i Fabrika vagona Kraljevo, MIN Vagonka Niš, MIP RŠV Ćuprija,Inter-mehanika Smederevo i zrenjaninski „Šinvoz“,a zahvaljujući ovim sredstvima biće remontovano 238 teretnih vagona, 19 putničkih vagona, 3 elektromotorne garniture, 10 lokomotiva (8 dizel, 1 električna i 1 parna), 55 kola pomoćnog i radnog voza i popravnjeni osovinski sklopovi na 60 voznih sredstava. Ovo je već peta godina da Vlada Srbije ulaže dodatne napore za oporavak srpske železnice i domaće vagonogradnje, izdvajajući sredstva za remont voznih sredstava.Leave a Reply.