Po podacima „Železnica Srbije„, do sada je u okviru projekta „Kargo 10” prevezeno tek nešto više od 40.000 tona drvenih briketa iz Paraćina do Sežane za italijansko tržište, a najavljena je mogućnost prevoza od pola miliona do milion tona robe godišnje.


Iako je Deklaracija o osnivanju zajedničkog preduzeća Srba, Hrvata i Slovenaca za upravljanje železničkim saobraćajem na Koridoru 10 „Kargo 10” potpisana još krajem 2010. godine, preduzeće nije zaživelo i rad se sveo na samo jedan voz. Da bi se pokrenuo taj zajednički projekat koji se odnosi na međunarodni teretni železnički transport, direktori železnica Srbije i Slovenije Dragoljub Simonović i Dušan Mes nedavno su se dogovorili o sveobuhvatnijem radu zajedničkog preduzeća, i najavili mogućnost uključivanja i italijanske i makedonske železnice.

Cilj je da se smanji vreme transporta između Istanbula i Ljubljane, čime bi se povećala konkurentnost u odnosu na druge vidove transporta, ali i pravce – u odnosu na alternativni Koridor 4. A da bi se to postiglo, neophodno je da nova kompanija svojim klijentima omogući pojednostavljivanje formalnosti vezanih za prevoz robe, prvenstveno granične i carinske procedure i kraće zadržavanje teretnih vozova na granicama, ali i da sve administrativne poslove kod uvoza, izvoza ili tranzita obavljaju na jednom mestu...
 


Comments
Leave a Reply