Picture
Kina planira da ukine Ministarstvo železnica, u okviru mera za povećanje efikasnosti vlade i suzbijanje korupcije.Ministarstvo železnica, koje je često kritikovano zbog navodnih prevara i nenamenskog trošenja sredstava, sada će biti u okviru ministarstva saobraćaja, preneo je BBC.  

Bivši ministar železnica je dobio otkaz 2011. godine i protiv njega su podignute optužnice za korupciju.

  Za izgradnju i upravljanje službama biće zadužena nova kompanija Čajna Rejlvej, dok će se bezbednošću i propisima baviti ministarstvo saobraćaja.

Pored tog, biće ukinuto još jedno ministarstvo, kao i nekoliko komisija i agencija, u okviru šire rekonstrukcije Državnog saveta.

Među njima je komisija za planiranje porodice, koja nadgleda sprovođenje politike jednog deteta, a koja će biti pripojena ministarstvu zdravlja.

Biće spojene i dve agencije za monitoring medija, jedna koja je bila zadužena za štampu i publikacije, i druga koja se bavila pitanjima radija, filma i televizije.

Promene su najavljene na Nacionalnom narodnom kongresu.

Institucionalna reforma odražava nezadovoljstvo i javnosti i kineskog vođstva zbog korupcije i štetnog preklapanja birokratije, navodi BBC.

Generalni sekretar Državnog saveta Ma Kaj izjavio je na Kongresu da "kršenje dužnosti, zloupotreba položaja i korupcija" nisu bili efikasno rešavani.

"Dupliranje funkcija, preklapanje uprava, mala efikasnost i birokratija pogađaju centralnu vladu, dok se nadzor nad upravnom vlašću ne sprovodi u potpunosti", kazao je Ma, prenosi Sinhua.

Leave a Reply.