Pruga Kragujevac – Kraljevo i nakon mesec dana još uvek je blokirana kod Grošnice, a dosadašnja direktna šteta „Železnica Srbije“ zbog prekida saobraćaja na ovoj deonici dostigla je oko 35 miliona dinara. Zbog toga „Železnice Srbije“ 23. novembra, ponovo privremeno menjaju organizaciju putničkog saobraćaja na ovom delu pruge, kako bi se štete umanjile, a vozovi u skladu sa mogućnostima funkcionisali.
Picture
Blokada kragujevačke pruge Foto: Milan Tomović
Tako će lokalni putnički vozovi na relaciji Lapovo – Kraljevo saobraćati na celom prevoznom putu, ali će na relaciji Grošnica (otvorena pruga) - stanica Grošnica, putnici morati da izađu iz voza i prepešače oko 200 metara duž pruge, kako bi ušli u drugi voz, sa druge strane blokade i nastavili putovanje.

To znači da će putnički vozovi iz Lapova za Kraljevo i iz Kraljeva za Lapovo saobraćati samo do blokade na pruzi u Grošnici, a zatim se vraćati nazad, dok će putnici nakon što pešice prođu blokadu vozovima nastavljati dalje putovanje. Izmenjena organizacija saobraćaja trajaće do završetka blokade.

Blokada deonice pruge Kragujevac – Kraljevo, na železničkom pravcu Lapovo-Kraljevo traje od 22. oktobra, kada su radnici kragujevačkog preduzeća „Auto saobraćaj“ u okviru svojih socijalnih protesta, koji nemaju nikakve veze sa železnicom, autobusima blokirali prugu na putnom prelazu u mestu Grošnica.

Železnice Srbije najveću štetu zbog ove blokade pretrpele su u proteklih mesec dana u teretnom saobraćaju, čak oko 24 miliona dinara, zbog organizovanja prevoza alternativnim pravcima kroz zemlju ili otkazivanja vozova. Najveće štete pretrpljene su u transportu „Fiatovih“ automobila železnicom iz stanice Kragujevac i iznose oko 170 hiljada evra, a bili su otežani ili onemogućeni i prevozi za potrebe TENT-a Piskanja Svilajnac, zatim kamena iz Brvenika za Naumovićevo, kao i limova iz Radinca za Čačak.

U putničkom saobraćaju gubici iznose oko dva i po miliona dinara, a troškovi vuče vozova, koji su saobraćali pomoćnim prevoznim putem preko Požege povećani su čak za oko osam i po miliona dinara.

Naravno, reč je samo o direktnim štetama i troškovima prouzrokovanim jednomesečnom blokadom kragujevačke pruge kod Grošnice, ali su indirektne štete daleko veće, jer je sigurno značajan broj privrednika i putnika u ovakvim uslovima odustao od korišćenja železničkog prevoza.

Srpske železnice nastoje da u ovakvim uslovima organizuju putnički i robni saobraćaj na najbolji mogući način.

„Železnice Srbije“ se još jednom izvinjavaju svim putnicima i korisnicima usluga zbog neugodnosti koje imaju prilikom putovanja, u nadi da će se rešenja uskoro pronaći i saobraćaj početi da funkcioniše normalno.Leave a Reply.