Srpske i Ruske železnice potpisale su predugovore za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara, kojim je predviđeno, pored ostalog, da se umesto završetka pruge Valjevo-Loznica, novac preusmeri na deonicu Koridora 10, od Stare Pazove do Novg Sada.
"Sad je predugovor otišao na potpis u Moskvu, a ja sam vladu obavestio da se radi Stara Pazova- Novi Sad, umesto pruge Valjevo- Loznica", rekao je Simonović novinarima.

Predviđena je gradnja drugog koloseka pruge Stara Pazova - Novi Sad, a za nedostajuću projektnu dokumentaciju je potrebno minimum šest meseci, kažu u Železnicama Srbije.

Simonović je rekao da će u junu započeti prvi radovi finansirani ruskim kreditom, na gradnji drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva i rekonstrukciji pruge Ruma- Golubnici, na Koridoru 10. On je naglasio da je sada sve usaglašeno i da više neće biti problema oko početka realizacije tog važnog kredita za srpske železnice.

Takođe, među prvim deonicama na kojima će početi radovi tokom juna sredstvima ruskog kredita biće i Ruma - Golubinci, a zatim i na ostalim delovima Koridora 10: Sopot-Kosmajski Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana.

Ove godine bi, kako je rekao, trebalo da krenu i radovi na završetku glavne železničke stanice Prokop u Beogradu, zahvaljujući kuvajtskom kreditu od 25 miliona evra.

Čelnik železnice je najavio da će iduće godine početi, zahvaljujući ruskom kreditu, obnova pruge Beograd -Bar kroz Srbiju, u dužini od 287 kilometara.

U 2014. radiće se Koridor 10 južno od Niša: deonice Vinarce-Đorđevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac.

Srpske železnice su, u okviru realizacije ruskog kredita, dogovorile i nabavku 25 ili 26 novih dizel-motornih vozova, koji će biti kupljeni od ruske kompanije Metrovagonmaš, istakao je Simonović. Stručnjaci srpskih železnica i ruskih železnica zadužene za realizaciju ovog posla, RDž Internešenel, svojim parafima potvrdili su prošle sedmice da je generalni ugovor za realizaciju kredita od 800 miliona dolara u potpunosti usaglašen i spreman za potpisivanje.

Usaglašenim generalnim ugovorom predviđeno je da se iz ruskog kredita finansira modernizacija pruge Stara Pazova - Novi Sad.

Predstavnici Ruskih železnica naglasili su da su saglasni da se iz ovog kredita finansiraju projekti koje izaberu srpske železnice i da se u skladu s tim modernizuje pruga Stara Pazova - Novi Sad.
Каћанин
4/2/2013 06:32:57 am

А, шта је са пругом Нови Сад - Зрењанин?

Срамота је да ова два велика града немају поласке возова због, наводно, лоше пруге.

ReplyLeave a Reply.