LESKOVAC – Pomen ubijenim putnicima u NATO bombardovanju putničkog voza u Grdeličkoj klisuri održan je danas na mestu tragedije. Vence i cveće položile su porodice i četrdesetak delegacija.
Tragedija se dogodila na današnji dan 1999. godine u 12.15 časova, kada je NATO bombarder sa dve rakete pogodio voz, koji je prolazio kroz železnički most preko Južne Morave.

“U vozu nije bilo ni vojske, ni vojnih civila, već putnici – porodice, naša omladina, naša deca, radnici, penzioneri i železničari. Mnogo godina kasnije NATO je priznao da je ovo bila, po njima, kolateralna šteta, ali taj zločin i tragedija se ničim ne može pravdati”, rekao je  Dragoljub Simonović, direktor “Železnice Srbije”, koja je u toj tragediji izgubila dva radnika.

Prema zvaničnim podacima, poginulo je 15, a više desetina putnika je povređeno. Leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović smatra da se broj ubijenih nikada neće otkriti. “Bilo je moguće da sila i interes pobede razum, čovečanstvo i toleranciju”, kazao je Cvetanović, ocenjujući da je to bio najgnusniji napad na civilno stanovništvo tokom bombardovanja Srbije.


“Ovaj stravični napada na civile, generali NATO pakta pravdali su greškom, slabom vidljivošću, neopreznim incidentom, kolateralnom štetom. Opravdanja nema i nikada ga neće biti”, istakao je gradonačelnik, koji je u svom govoru pružio podršku državnom vrhu Srbije.

“Čuvajući sećanje na nevino nastradale, potrebno je učiniti sve kako bi Srbija postala zemlja prosperiteta i zemlja razvoja. Za takvu Srbiju se borimo, zalažemo se svi, poklanjajući se danas senima svih onih koji su svojim životom kroz istoriju platili za takvu budućnost”, naglasio je Cvetanović.

Prema ranijim informacijama, NATO bombarder je ispalio četiri projektila, od kojih su dva pogodila voz, a dva obližnji Sarajevski most.


Najveći broj stradalih je bio iz trećeg, direktno pogođenog vagona.  Tela dece, žena i muškaraca bila su ugljenisana i raskomadana do neprepoznatljivosti. Stravične scene obišle su svet, a stanovnici grdeličkog kraja su još dugo na obalama Južne Morave pronalazili iskasapljene delove tela putnika iz raketiranog putničkog voza 393.

Taj voz se i danas oglasio sirenom prolazeći kroz obnovljeni most.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, niti je rodbina žrtava tražila odštetu. Porodicama masakriranih putnika se niko nije izvinio.


 


Comments
Leave a Reply