Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i generalni direktor "RŽD Internešnal“ Sergej Aleksejevič Pavlov potpisali su danas, 23. maja, u Vladi Republike Srbije Ugovor o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastruklture i isporuci dizel motornih vozova u vrednosti od 800 milona dolara. Potpisivanju ovog Ugovora prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Ivanovič Jakunjin i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin.
-Želim da izrazim veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja ovog Ugovora između Ruskih železnica i "Železnica Srbije". Reč je o Ugovoru koji je vredan 800 milona dolara. Podsetiću da srpska strana učestvuje sa 15 odsto učešća, što znači da će vrednost posla biti veća od 900 milona dolara. Od ovih sredstava 100 milona dolara biće upotrebljeno za dizel motorne vozove, a ostatak za modernizaciju pruga u Srbiji na različitim pravcima, pre svega na međunarodnom Koridoru X i na pravcu Beograd-Bar. Najmanje polovinu radova izvodiće domaće firme. Ovaj Ugovor nije samo pokazatenj dobrih odnosa dveju zemalja, već je od životnog značaja za razvoj naših železnica i cele Srbije - rekao je predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić nakon potpisivanja Ugovora.
-U stručnim krugovima sve više se govori o novom preporodu "Železnica Srbije". Sa tačke gledišta razvoja evro-azijske železničke infrastrukture, ovaj Ugovor je apsolutno prvi koji se potpisuje u okviru te naučne koncepcije stručnih timova.To se desilo zahvaljujući političkoj volji šefova naših dveju država i tradicionalnim odnosima prijateljstva i bratstva srpskog i ruskog naroda-zaključio je predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Ivanovič Jakunjin.

-Ugovor koji su „Železnice Srbije“ danas potpisale sa kompanijom ruskih železnica „RŽD Internešnal“ o realizaciji projekata modernizacije, koji će se finansirati iz ruskog državnog izvoznog kredita vrednog 800 miliona dolara, najveći je investicioni projekat srpskih železnica u proteklih nekoliko decenija.Ovaj posao danas predstavlja i jedan od najznačajnijih razvojnih projekata za Srbiju i srpsku privredu, jer će na njegovoj realizaciji biti angažovan veliki deo naših preduzeća, što je definisano i ugovorm koji smo danas potpisali. Uvereni smo da ćemo najveći broj ovih projekata realizovati u narednih pet godina i da će srpske železnice u narednom periodu postati mnogo kvalitetnije, efikasnije i modernije. Ugovor koji smo danas potpisali osnovni je dokument za realizaciju čitavog posla i definiše sve njegove tehničke, finansijske, pravne, poslovne i druge aspekte, kao i rokove, procedure i druge elemente ugovornog odnosa. U narednom periodu predstoji nam potpisivanje pet Aneksa ovog osnovnog ugovora, kojima će se definisati svaki od pojedinačnih projekata obuhvaćenih danas potpisanim dokumentom - rekao je povodom današnjeg potpisivanja Ugovora generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović.

-Ugovorom je obuhvaćeno pet projekata modernizacije infrastrukture i voznih sredstava srpskih železnica, i to: izgradnja i elektrifikacija drugog železničkog koloseka na deonici Pančevački most – Pančevo Glavna, rekonstrukcija 112 kilometara na Koridoru 10, rekonstrukcija i izgradnja drugog koloseka na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd – Bar i isporuka dizel motornih vozova proizvodnje „Metrovagonmaš“- zaključio je Simonović.

PROJEKTI MODERNIZACIJE INFRASTRUKTIRE I VOZNIH SREDSTAVA

1.Na železničkoj magistrali Beograd Centar – Pančevo Glavna-Vršac-državna granica sa Rumunijom, biće izgrađen i elektrificiran drugi železnički kolosek na deonici Pančevački most – Pančevo Glavna, u dužini od skoro 15 km.

Ovaj projekat obuhvata i rekonstrukciju postojećeg koloseka i infrastrukture u stanicama Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš, uključujući i most preko reke Tamiš, dve stanice, dva stanična perona, pet novih mostova, jednu ukrsnicu, vučnu podtanicu Pančevo i ranžirnu stanicu Krnjača.

Procenjena vrednost radova na modernizaciji ove deonice je oko 50 miliona evra, a potpisivanje Aneksa ugovora za ovaj posao očekuje se u drugoj polovini juna ove godine. Radovi na modernizaciji pančevačke pruge mogli bi da započnu u septembru ove godine.

2.Na Koridoru 10 biće rekonstruisano šest deonica ukupne dužine od oko 112 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 29 miliona evra. Prva deonica na kojoj će početi radovi biće Ruma – Golubinci, u dužini od oko 18 kilometara. Potpisivanje Aneksa ugovora za ovaj posao planirano je za drugu polovinu jula, dok bi radovi mogli da započnu u  poslednjem kvartalu ove godine.

Osim deonice Ruma – Golubinci, u 2013. godini planirano je da započne i rekonstrukcija deonica Sopot Kosmajski – Kovačevac (oko 18,4 kilometara)  i Mala Krsna – Velika Plana (oko 29,5 kilometara), dok su za sledeću godinu planirani radovi na deonicama Vinarci-Đorđevo (15 km), Vranjska Banja – Ristovac (17,7 km) i Bujanovac – Bukarevac (13,7 km).

Materijali u vrednosti od oko 25 miliona evra za planirane remonte pruge na ovim deonicama biće nabavljeni zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.  Na svim ovim deonicama zbog stanja železničke infrastrukture uvedene su lagane vožnje, pa će njihovom rekonstrukcijom biti omogućen brži i kvalitetniji železnički saobraćaj na međunarodnom Koridoru 10.

3.U modernizaciju pruge Stara Pazova – Novi Sad biće uloženo oko 300 miliona evra, a planirano je da se čitava projektna dokumentacija završi u prvoj polovini 2014. godine i nakon toga počne realizacija posla i izgradnja pruge,za brzine od 160 kilometara na sat.

Tehnički deo idejnog projekta završio je Saobraćajni institut CIP 2010. godine. Iz donacije IPA fonda za izradu projekte dokumentacije pokrenuta je izrada Studije izvodljivosti i Procena uticaja na životnu sredinu. Izradu ovih projekata pokrenula je Kancelarija za evropske integracije, a vrednost donacije je oko tri miliona evra.Ove studije nisu završene jer se čeka samo još saglasnost lokalne samouprave u Sremskim Karlovcima, koja je imala gotovo neverovatan zahtev za ukopavanjem pruge Beograda – Novi Sad (gradnje kanala), što je gotovo zaustavilo čitav projekat.

Danas je prosečna brzina na pruzi Beograd – Novi Sad – Subotica 71 kilometar na sat, ali je zbog stanja infrastrukture na čak sedam mesta uvedena lagana vožnja između 20 i 50 kilometara na sat. Danas vozovi u putničkom saobraćaju putuju između Beograda i Novog Sada između 90 i 100 minuta, a prošle godine je na ovoj deonici prevezeno oko 900 hiljada putnika. Modernizacijom ove pruge, vreme putovanja vozova između Beograda i Novog Sada bilo bi skraćeno na svega 40 minuta.

Pruga Stara Pazova – Subotica prva je na listi prioriteta kada je reč o železničkom saobraćaju u Master planu za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji 2010-2027. godina, koju je usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu. 

4.U rekonstrukciju 200 kilometara železničke pruge Beograd – Bar kroz Srbiju biće uloženo oko 250 miliona evra, a u narednom periodu predstoji izrada projektnog rešenja.

5. I najzad, za kupovinu novih dizel motornih vozova ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“ biće izdvojeno 100 miliona dolara, a u dosadašnjim pregovorima dogovorena je nabavka oko 27 garnitura.

Inače, reč je o novim dizel motornim garniturama serije 711, kakvih dvanaest je već kupljeno zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke „Eurofime“ i širom Srbije uključeno u saobraćaj. Na relacijama na kojima su novi vozovi uvedeni u redovan putnički saobraćaj, broj prevezenih putnika povećan je za 25 do 50 odsto, a ukupno ih je prevezeno oko 500 hiljada u proteklih četrnaest meseci. Reč je o novim vozovima koji se proizvode po evropskim standardima i sa najsavremenijom opremom, koji će na neelektrificiranim prugama (a takvih je dve trećine pruga u Srbiji) zameniti dotrajale, više decenija stare vozove.
 


Comments
Leave a Reply