Prvi radovi na rekonstrukciji srpskih pruga koji će se finansirati iz ruskog kredita vrednog 800 miliona dolara počeće u martu iduće godine, rekao je 11. decembra u "Železnicama Srbije" generalni direktor kompanije Ruskih državnih železnica "RDŽ Internešnl" Sergej Pavlov.
- Modernizacija pruge Beograd-Pančevo je prvi od pet projekata koji će se realizovati iz ruskog zajma, a obuhvata rekonstrukciju postojeće pruge, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo glavna, objasnio je Pavlov i najavio raspisivanje tendera za izbor izvođača radova početkom naredne godine.

- Naša tehnologija i najbolje ruske kompanije biće angažovane na modernizaciji srpskih pruga iz ruskog kredita, pre svega, na izgradnji tunela i mostova. Očekujemo da će veliki deo posla raditi i srpske kompanije, pošto je reč o velikim projektima. Imamo dobru saradnju sa "Železnicama Srbije", dobro smo se pripremili za projekte i pribavili smo sve dozvole za početak radova, naveo je Pavlov.  

Prema rečima generalnog direktora "Železnica Srbije" Dragoljuba Simonovića  srpske železnice su spremne da započnu realizaciju projekta modernizacije srpskih pruga iz ruskog kredita, a vrednost prvog posla na pruzi Pančevački most – Pančevo glavna je oko 69 miliona evra. Od tog iznosa, 60 miliona evra će biti obezbeđeno iz ovog kredita, a devet miliona evra, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, na ime učešća, obezbeđuje Srbija.

Građevinska dozvola dobijena je 3. oktobra, a uslovi za početak radova će se steći nakon uplate avansa  koji do kraja godine treba da izmire "Železnice Srbije" i država Srbija.

Reč je o deonici dugoj 15 kilometara, čijom modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, brzina vozova povećana na 120 kilometara na sat, a biće skraćeno i vreme vožnje. Osim rekonstrukcije postojećeg koloseka i izgradnje i elektrifikacije novog, drugog koloseka, projekat obuhvata i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i stanice Pančevo glavna (Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš).

Do kraja januara predviđeno je i potpisivanje Aneksa dva između "Železnica Srbije" i "RSŽ Internešl", za modernizaciju šest deonica na Koridoru 10, ukupne dužine od 112 kilometara.

Na proleće naredne godine počeće radovi na tri deonice duge 66 kilometara na Koridoru 10: Ruma-Golubinci, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana.

Tokom 2014. godine počeće radovi i na preostale tri deonice na Koridoru 10, čiji će se remont finansirati iz ruskog kredita i to: Vinarci-Đorđevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac.

Oko 80 odsto građevinskog materijala već je nabavljeno zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj, a sredinom decembra u Srbiju treba da stignu i šine .Leave a Reply.