Picture
-"Železnice Srbije" nakon punih pet meseci, ponovo u redovan putnički železnički saobraćaj kroz Čačak, na relaciji Požega – Kraljevo, vraćaju novi dizel motorni voz ruske proizvodnje, serije 711. Novi dizel motorni voz između Kraljeva i Požege saobraćaće po dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom uveče. To znači da će i Čačani novim garniturama moći da se dva puta dnevno, ujutru i uveče, voze i ka Kraljevu i ka Požegi, najavio je danas, 13. marta, u železničkoj stanici Čačak generalni direktor  "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom puštanja u saobraćaj novog dizel motornog voza.

Voz će iz Kraljeva preko Čačka za Požegu polaziti u 4.15 sati i 16.50 sati, a u povratku iz Požege za Kraljevo u 5.50 sati i 19.25 sati. Čačani će, novim garniturama moći dva puta dnevno, ujutru i uveče, da se voze ka Kraljevu u 6.31 sat i u 20.06 sati i ka Požegi i to u 4.57 i 17.38 sati.

Simonović je podsetio da su  "Železnice Srbije" na Dan železničara, 15. septembra prošle godine, u saobraćaj na relaciji Požega – Kraljevo uvele novi dizel motorni voz, ali je on za svega mesec dana kamenovan čak desetak puta i najzad oštećen toliko da više nije mogao da saobraća.

- Srpske železnice vratile su u saobraćaj novi voz i tako pokazale da zbog bahatog i neodgovornog kamenovanja vozova, neće čitav jedan region ostaviti bez novih garnitura. Ali železničari, državni organi i putnici, moraju da učine sve što je u njihovoj moći da nove garniture zaštite i sačuvaju. Kamenovanjem vozova ne samo da se nanosi velika materijalna šteta srpskim železnicama, već i direktno ugrožava bezbednost železničkog saobraćaja. Odgovorni za kamenovanje u mestu Trbušani 21. oktobra 2012. godine, zbog ćega je nova garnitura morala da bude isključena iz saobracaja, su uhvaćeni. Oni koji kamenuju vozove moraju strogo da budu kažnjavani, jer su direktno ugrozili bezbednost saobraćaja, železničara i putnika, a posledice ovakvih bezumnih poteza mogu biti pogubne. "Železnice Srbije" nastaviće da modernizuju putnički železnički saobraćaj u celoj Srbiji kako bi na tržištu transportnih usluga zauzele što značajniju poziciju, rekao je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

Obraćajući se medijima i gostima on je istakao da su ocene sve većeg broja putnika koji širom Srbije koriste nove dizel motorne vozove više nego pozitivne kada je u pitanju njihova redovitost, kvalitet, udobnost i tačnost. To potvrđuje i činjenica da je broj putnika iz meseca u mesec sve veći na svim relacijama gde saobraćaju novi dizel motorni vozovi. Procenat povećanja broja putnika na svim ovim relacijama je između 25 i 50 odsto.

Gradonačelik Čačka, mr Vojislav Ilić istakao je da ponovno uvođenje u saobraćaj novog dizel motornog voza za Čačane ima veliki značaj, ali da je uz to bitno da su se grad Čačak i "Železnice Srbije" dogovorili da se u narednom periodu red vožnje na ovoj pruzi prilagodi potrebama lokalnog stanovnistva, što do sada nije baš uvek bio slučaj.

-Sa generalnim direktorom "Železnica Srbije" na današnjem sastanku razgovarali smo o poboljsanju bezednosti na putnim prelazima u Čačku, posebno kada je reč o putnom  prelazu kod fabrike CER. Stručne službe srpskih železnica već do kraja meseca obići će ovaj putni prelaz i predložiti načine za poboljšanje bezbednosti, a Grad i Železica nakon toga će razgovarati i o mogućnostima sufinansiranja ovog projekta. Grad je inicirao i da se u saradnji sa srpskim železnicama bolje iskoristi stari železnički objekat koji se nalazi preko puta stanične zgrade, a železica ga ne koristi poslednjih dvadesetak godina. I najzad, razgovarali smo i o aktiviranju industrijskog koloseka na tertoriji grada, rekao je gradonačelnik Čačka, mr Vojislav Ilić.

Čelni ljudi "Železnica Srbije" i grada Čačka nakon obraćanja gostima i medijima krenuli su novim dizel motornim vozom na promotivnu vožnju do železničke stanice Zablaće i nazad. Tokom promotivne vožnje predstavnicima Železnce i Grada priključio se i ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić,  i novim vozom se iz Zablaće vratio u Čačak.

Dizel motorni voz koji je danas pušten u redovan saobraćaj deseta je putnička garnitura koja će saobraćati u Srbiji, od ukupno dvanaest novih kupljenih vozova. "Železnice Srbije", naime, prvi put nakon pune tri decenije kupile su nove vozove, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "Eurofime", od 43 miliona švajcarskih franaka. Reč je o dvanaest novih dizel motornih vozova serije 711, čiji je proizvođač ruska kompanija "Metrovagonmaš".

Pored garniture koja će saobraćati između Požege i Kraljeva, još dve saobraćaju od Subotice do Sombora, odnosno Horgoša i Kanjiže, tri saobraćaju od Niša do Dimitrovgrada, Zaječara i Kuršumlije, dve iz beogradske Dunav stanice do Vršca, odnosno Zrenjanina, a još dve u kraljevačkom železničkom čvoru do Zvečana i Lapova.

Preostalo je da "Železnice Srbije" još dve garniture uključe u redovan putnički železnički saobraćaj, i to između Subotice i Kikinde, odnosno Rume i Šapca.

 


Comments
Leave a Reply